Május 27-én lejár a Környezetgazdálkodási Intézet (KGI) ügyében indított nyomozás határideje.

Noha több mint másfél éve tart a – feljelentéshez csatolt dokumentumok szerint – milliárdos csalás körülményeinek feltárása, eddig semmilyen eredménnyel nem járt a rendőrségi vizsgálat.

A Magyar Hírlap információi szerint Csocsán Balázs, a KGI korábbi főigazgatója személyében egyetlen gyanúsítottja van a KGI ügyében másfél éve tartó nyomozásnak. Konkrét információkat azonban nem adtak az ügyészségi felügyelet mellett zajló vizsgálatról. Borbély Zoltán, a Fővárosi Főügyészség szóvivője csupán annyit mondott, hogy a rendőrség idén február 19-én kezdeményezte a nyomozás meghosszabbítását a Legfőbb Ügyészségen (LÜ). Az új határidő május 27-én jár le, s mint Horányi Miklós, az LÜ szóvivője közölte, eddig nem érkezett hozzájuk a vizsgálat meghosszabbítását igénylő kérelem.

A KGI körüli csend azért is meglepő, mert más kisgazdabotrányok – zömmel későbbi és bonyolultabb ügyek – kapcsán indított vizsgálatok már bírósági szakaszban vannak, illetve felmentéssel végződtek. A lap úgy tudja, hogy még a feljelentést tevő Mujzer János sem kapott hónapok óta semmiféle tájékoztatást a vizsgálat állásáról.

Az ügy kulcsfigurája, Gordos Dénes szerint nem véletlen a nyomozó hatóságok hallgatása. A KGI korábbi főigazgató-helyettese szerint már régen ki kellett volna derülnie, hogy elkövették-e az intézet korábbi vezetői a terhükre rótt bűnszövetségben elkövetett sikkasztást, hűtlen kezelést, vagy sem. Gordos feltételezései szerint azért torpant meg a nyomozás, mert az Orbán-koránynak nem állt érdekében, hogy kiderüljön az igazság.

Mujzer János 2000. október 31-én tett feljelentést ismeretlen tettes ellen az ügyben. Mujzer a rendőrségnek és az ügyészségnek átadott dokumentumok alapján azt állította, hogy az intézetben Pepó Pál minisztersége időszakában felelőtlenül gazdálkodtak, pazarlóan költekeztek, számlás sorát fizették ki indokolatlanul. Noha időközben lényegében kicserélődött az intézet zömmel kisgazda kötődésű szakmai gárdája, mindmáig a helyén maradt az intézet gazdasági igazgatója.