A gyanútlan felhasználókat legtöbbször online aukciók során éri kár, míg leggyorsabban a nigériai ajánlatként ismert átverés terjed. Az amerikai fogyasztóvédők elkészítették az online csalások toplistáját.

A National Consumers League (NCL) amerikai fogyasztóvédő szervezet saját felmérése alapján közzétette a legelterjedtebb internetes csalási módszerek toplistáját. Az NCL szerint a leggyorsabban a “nigériai e-mail” terjed: az ezzel kapcsolatos bejelentések száma 2000-hez képest tavaly megkilencszereződött. Leggyakrabban online árverések során éri kár az óvatlan felhasználókat, de sok bejelentés érkezett otthoni munkavégzéssel kapcsolatos levelek, fantasztikus üzleti lehetőségről szóló e-mailek, illetve hamis hitelkártya-ajánlatok miatt.

Az ún. nigériai levelek különböző formában már húsz éve terjednek, korábban levélben és faxon, újabban e-mailen. A szerző ezekben azért kéri a címzett segítségét, hogy egy komoly összeget (általában több tízmillió dollárt) kijuttathasson az országból. Ehhez az áldozatnak meg kell adnia bankszámlájával kapcsolatos adatait, valamint át kell utalnia egy összeget a felmerülő költségek fedezésére. A feladó természetesen busás részesedést ígér sikeres akció esetére. A dolog azonban gyakran nem ilyen átlátszó, a címzett megismerheti a feladót, akár el is utazhat Nigériába, ahol személyesen győződhet meg az ügy “komolyságáról”. A csalássorozattal kapcsolatban a napokban hat embert letartóztattak Afrikában.

A toplista:

  1. Online aukció – rosszul bemutatott vagy el nem küldött tárgyak
  2. Online vásárlás – rosszul bemutatott vagy el nem küldött (nem árverésen értékesített) cikkek
  3. Nigériai ajánlat
  4. Hardver-, szoftvervásárlás – rosszul bemutatott vagy el nem küldött számítástechnikai cikkek
  5. Internet-hozzáférés – meg nem rendelt vagy meg nem kapott szolgáltatások kiszámlázása
  6. Szolgáltatásvásárlás – ingyenesnek feltüntetett vagy meg nem rendelt szolgáltatás után a bankszámla vagy telefonszámla terhelése (gyakori felnőtt tartalmak esetén)
  7. Otthoni munkavégzés – várható nyereségre vonatkozó hamis ígéretek
  8. Kölcsönök – várható nyereségre vonatkozó hamis ígéretek
  9. Hitelkártya-ajánlatok – várható nyereségre vonatkozó hamis ígéretek
  10. Üzleti ajánlatok – várható nyereségre vonatkozó hamis ígéretek