Csaknem két hete befejeződött az MSZP és az SZDSZ közötti egyeztetés arról, hogy milyen lépéseket tegyen a hamarosan hivatalba lépő kormány és az új összetételű Parlament az elmúlt négy év korrupciógyanús ügyleteivel, illetve miként vegye elejét a visszaéléseknek a továbbiakban. Eszerint, a vizsgálóbizottságok mellett külön szervezet is foglalkozna a tényfeltárással.

Az SZDSZ részéről tárgyaló Hack Péter a Népszavának elmondta, Bárándy Péterrel a korrupció elleni fellépésnek három területét jelölték meg. Eszerint a munkáját nemrégiben megkezdett Országgyűlés létrehozná azokat a vizsgálóbizottságokat, amelyek megalakulását az előző parlamenti többség megakadályozta. Célnak tekinti a két koalíciós párt a meglévő szervezetek működésének hatékonyabbá tételét is. E két lépés a kormányprogramban is szerepel, az azonban nem, hogy a tervek szerint külön, a Parlamentnek felelősséggel tartozó szervezet is létrejön a közpénzek elköltésének ellenőrzésére. Információk szerint ennek szándékát szombaton, a kormányprogram vitája során hozzák nyilvánosságra.

Mindhárom vizsgálati fórum tevékenységi köre kiterjed az elmúlt négy év ügyei mellett a következő ciklusra is. Az elképzelés kidolgozói ugyanis fontosnak látják, hogy a jövőben a közpénzeket ne lehessen – üzleti titokra hivatkozva sem – a nyilvánosság kizárásával elkölteni. Az új szervezet létrehozását Hack Péter szerint az teszi szükségessé, hogy bizonyos kérdésekben sem a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, sem az Állami Számvevőszék nem tud elég operatívan fellépni. Mint mondta: az új szervezet nem rendelkezik majd nyomozati jogkörrel, ám módja lesz adatokat gyűjteni és vizsgálatokat lefolytatni. Ezek eredményeit a parlamenti vizsgálóbizottságok és a bűnüldöző szervezetek is felhasználhatnák. Mindezen túl a szocialista és a szabad demokrata frakció önálló indítványként a Parlamentnek benyújtja azt a tervet, amely szerint a jövőben szankcionálhatóvá válna, ha valaki nem jelenik meg egy vizsgálóbizottság előtt. A tervezet konkrét formába öntése a két képviselőcsoport feladata, ám leghamarabb jövő héten kezdhetik meg az egyeztetéseket.