A Happy End Kft. szerződéseivel összefüggésben hűtlen kezelés alapos gyanújával rendelte el a nyomozást ismeretlen tettes ellen a rendőrség

Juhász Ferenc szocialista képviselő márciusban az országimázs-pénzek kapcsán korrupciós jellegű bűncselekmények alapos gyanújára hivatkozva feljelentést tett a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalnál. A feljelentés a Happy End ügyeiben a Népszabadság Országimázs Központtal foglalkozó cikksorozatán alapult.

Akkor a nyomozóhivatal hatáskörének hiányát állapította meg, és áttette az ügyet a főügyészséghez, ahol arra az álláspontra jutottak, hogy a feljelentés alapján nem lehet eldönteni; történt-e bűncselekmény. A főügyészség feljelentés-kiegészítést rendelt el, amellyel az ORFK-t bízta meg. A feljelentés-kiegészítés vezetett az alapos gyanú megfogalmazódásához és a nyomozás elrendeléséhez.

Juhász Ferenc márciusban a nyomozóhivatal épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, “jó lenne, ha végre tudnánk, hogyan lesz a közpénzekből Fidesz-reklám”. A Happy End Kft. akkor közleményt adott ki, amely többek között azt tartalmazta: az MSZP rossz helyen kopogtat. “Hiába fordul cégünkhöz, mert közpénzekből pártreklámot eddig sem készítettünk, és ezután sem vállalunk ilyen feladatot” – állt a közleményben.

Polt Péter legfőbb ügyész Keller László szocialista honatyának az országimázs-pénzek kapcsán írt levelére április elején úgy válaszolt: az ügyészség törvényességi felügyeleti hatásköre nem terjed ki a költségvetési szervek gazdálkodásának vizsgálatára.

Keller László azzal a kérdéssel fordult Polt Péterhez: mit tesz a legfőbb ügyész az Országimázs Központ és megbízott vállalkozói, valamint azok alvállalkozói hálózata kapcsán felmerülő törvénysértések és esetleges bűncselekmények ügyében.

Polt Péter válaszában hangsúlyozta: az államháztartás forrásainak felhasználását és az állami vagyonnal történő gazdálkodást az államháztartásról szóló törvény értelmében az Állami Számvevőszék ellenőrzi. A beadványt pedig a Fővárosi Főügyészségen keresztül megküldték az ORFK-nak, az együttes elbírálás érdekében.

A sajtó május elején adott hírt a Happy End Kft. illetve egy másik, szintén jelentős állami megrendeléseket elnyerő cég, az Ezüsthajó Kft. végelszámolásáról.