Az EU az MS Passport személyiségi jogokkal való visszaélését vizsgálja.

Az Európai Bizottság éppen azt vizsgálja, hogy vajon a Passport összeegyeztethető-e az európai adatvédelmi törvényekkel. Ugyanis az európai jogrend jóval keményebb, mint amerikai társa, így a Microsoft sem lesz meglepve, ha a vizsgálódás után kiderül: itt bizony hatalmas probléma van.

Az Európai Parlament egyik tagja, Erik Meijer számtalan kifogást támasztott a Passport ellen, azzal vádolva a Microsoftot, hogy titokban átadta a regisztrációs információkat egy “ismeretlen érdekeltnek”.

A fő nehézséget azonban az európai és az amerikai jogrend közötti szakadék okozza a Microsoft számára. Míg az EU-s személyiségi jogok törvényhozás alatt vannak, addig Amerikában szinte már önszabályozásba ment át a szemlélet.

Azonban a Microsoft tavaly felesküdött arra, hogy az Európai Unió állampolgárainak adatait a legjobb gondnokként fogja kezelni. Azonban egyelőre ezt nem ellenőrizte senki. Egyesek megkérdőjelezték azt is, hogy elég-e csak megígérni a bizalmat.

Mindenesetre, ha kiderül, hogy a Microsoft Passport nem kompatibilis az EU törvényekkel, a vállalatnak azon kell elgondolkodnia, hogy képes lesz-e az európai törvényekhez alkalmazkodni. Ha sikerülni is fog, még rengeteg akadály gördül a szoftvergyártó óriás útjába…