Öt gyanúsítottat tartóztattak le Ruandában a hónap elején lelőtt, ritkaságszámba menő két hegyi gorilla ügyével összefüggésben. A ruandai rendőrség bejelentése szerint az újabb öt letartóztatottal együtt immár összesen 14 gyanúsított van őrizetben. A kicsinyeket nevelő anyagorillákkal vadorzók végeztek Ruanda északnyugati részén a Tűzhányók Parkjának nevezett térség ruandai részén.

A gyanúsítottak között van három állatkereskedő, valamint az idegenforgalommal és a nemzeti parkokkal foglalkozó ruandai kormányhivatal három alkalmazottja, akiknek egyébként a gorillák védelme is a feladatuk lett volna – közölte Tonny Kuramba rendőrségi szóvivő. A orvvadászok azért végeztek az anyaállatokkal, hogy megkaparintsák kicsinyeiket. Az egyik gyanúsított beismerte, hogy rendelésük volt a bébigorillákra. A szóvivő nem fedte fel, hogy a rendelés Ruandából vagy külföldről érkezett. Mint mondta a orvvadászokat két veszély is fenyegeti: az egyik, hogy az anyaállat rájuk támad, a másik, hogy a rendőrség letartóztatja őket. Nyilvánvalóan pénzért vállalták ezt a kettős kockázatot.

A turizmusra berendezkedett Ruanda, Uganda és a Kongói Demokratikus Köztársaság területén található nemzeti parkban 2001-ben 355 hegyi gorillát számoltak össze, a korábbi 1989-es adat 320 volt. Ebben a közép-afrikai térségben él a világon fellelhető összes magashegyi gorilla mintegy fele. Bár az elmúlt tíz évben mintegy tíz százalékkal nőtt a hegyi gorillák száma, továbbra is kihalás fenyegeti az állatfajt az orvvadászat, a fegyveres konfliktusok és az erdőirtások miatt. A térségben nyolc vulkán fekszik köztük a 3469 méter magas Nyiragongo, amelynek kitörése miatt januárban több százezer ember menekült el, de a gorillák is veszélybe kerültek. A térséget borító sűrű őserdő és a vulkáni lejtők a ritka gorillafajta kedvenc élőhelyei.

A hegyi állatok az itteni szegény közép-afrikai országok számára a legjelentősebb turistaattrakciót és egyben a legfőbb devizaforrást jelentik. A külföldiek, többségükben amerikai és brit turisták 250 dollárt fizetnek egy-egy látogatásért. A hegyi gorillák a hetvenes években kerültek az érdeklődés középpontjában az amerikai Dian Fossey-nek köszönhetően, akit 1985-ben vadorzók gyilkoltak meg. Az amerikai pszichológusnő 1967-től 18 éven át közvetlen közelről tanulmányozta a gorillák életét, és azt akarta elérni, hogy olyan járőröket szervezzenek, akiknek jogukban állna a helyszínen lelőni az orvvadászokat. Dian Fossey gorillák megmentéséért folytatott küzdelméről amerikai film is készült a Gorillák a ködben (Gorillas in the Mist) címmel.