A szerzői jogi perek kereszttüzében álló Napster Inc. hétfőn csődvédelemért folyamodott. A társaság lépése összhangban van a német Bertelsmann AG-vel kötött megállapodásban foglaltakkal.

A Redwood City-i (Kalifornia) központú társaság a Delaware-i csődbíróságon nyújtotta be csődvédelmi kérelmét hétfőn. A Napster Inc. által működtetett, legendás hírű, egykor felhasználók tízmillióit tömörítő internetes fájlcsere szolgáltatás 2001 júliusa óta szünetel. Mint ismeretes, az öt vezető lemezkiadó még 2000-ben indított jogsértési pert a társaság ellen, mivel a Napster fájlcsere szolgáltatás az illegális internetes zeneterjesztés melegágya volt. 2001 tavaszán a bíróság először a Napster hálózatán továbbítható fájlok szigorú ellenőrzését és szűrését rendelte el, majd ennek eredménytelenségét követően júliusban az egész szolgáltatás leállítására kötelezte a társaságot.

A Napster Inc. azóta egy új, előfizetés-alapú online zeneszolgáltatás kifejlesztésén dolgozott, mivel azonban a társaság nem tudott kiegyezni a lemezkiadókkal a szolgáltatás beindítása elmaradt. Az új Napster szolgáltatás esélyei ezzel egyidőben folyamatosan csökkentek. A német médiaóriás Bertelsmann AG néhány hónappal ezelőtt pártfogásába vette a Napstert, de minden erőfeszítése ellenére sem tudta megszabadítani a társaságot a szerzői jogi perek terhek alól. A Bertelsmann május 17-én előállt egy szerződéssel, amelynek értelmében a társaság 8 millió dollárért megvásárolja a Napstert. A szerződésben foglaltaknak megfelelően a Napsternek csődvédelmet kellett kérnie. Az internetes P2P (Peer-to-Peer – Egyenrangú Hálózat) forradalmat elindító társaság így hamarosan Európa második legnagyobb médiacsoportjának részlegeként tűnhet fel ismét.