A Fővárosi Bíróság másodfokú, jogerős ítéletében apró technikai módosítások mellett helybenhagyta az elsőfokú felmentő ítéletet az Agrobank-ügyben. Kovács Mihályt, az Agrobank egykori elnökét és két vádlott-társát csempészettel, adócsalással és közokirat-hamisítással vádolták. A 3 millió forintra rúgó perköltség az államot terheli.

A Fővárosi Bíróság (FB) helybenhagyta az elsőfokú felmentő ítéletet az Agrobank volt elnöke, Kovács Mihály és két társának ügyében. A csempészettel, adócsalással és közokirat-hamisítással vádolt Kovácsot és társait bűncselekmény, illetve bűncselekményre utaló bizonyítékok hiányában mentették fel. Az ítéletben a Fővárosi Bíróság csak apróbb technikai pontosításokat hajtott végre, így feloldottak a zár alól egy, az eljárás során zár alá vett XII. kerületi ingatlant és több használati tárgyat. Emellett kisebb elírási hibákat is javítottak az iratokban. Az 1998 óta tartó per összes költségét – több mint 3 millió forintot – az állam viseli.

A bíró az ítélet indokolásában kifejtette, hogy a vádlottak által végzett tevékenységet akkoriban nem szabályozta törvény, így az ügyészi vádnak nem volt jogszabályi háttere, sőt utóbb a vádlottak által követett gyakorlat lett törvénybe foglalva. A kivitel és a behozatal minden esetben számlákkal volt igazolva, így nem volt támadható. Nem mondható, hogy a magyar gazdaságnak hasznára volt az a tevékenység, amelyet a vádlottak végeztek, ám azt sem lehet kijelenteni, hogy büntetőjogilag kifogásolható lett volna – mondta a bíró. A bíróság kitért a vádlottak egyenkénti felelősségére is, és megállapította, hogy az ügy kapcsán folytatott tevékenységük nem volt tetten érhető.

A bíró megjegyezte, hogy az ügyet minden oldalról érzelmi attitűd kísérte végig, nem érvényesült az elvárható személytelenség és távolságtartás. A másodfokú bíróság igyekezett érzelemmentesen viszonyulni az ügyhöz, és az őket megillető méltósággal szólni az ügy minden érintettjéhez. A bíró kritizálta az elsőfokú ítélet azon részeit, melyben az a rendőrség, illetve az ügyészség munkáját minősítette. Az FB szerint ez sem szükséges, sem helyes nem volt .

Az eredeti vád szerint az IBB Kft. munkatársai Kovács Mihály ügyvezető igazgató utasítására 1989 és 1994 között több mint egy tonna aranyat és 4,5 tonna ezüstöt szállítottak át a határon. Több alkalommal órák múlva, megmunkálatlanul visszahozták ugyanazokat a fémtömböket, amelyeket kiszállítottak, ugyanakkor utóbb passzív bérmunka címén lényegesen alacsonyabb vámot fizettek a behozott ékszerekért, és összességében több tízmillió forinttal rövidítették meg az államkasszát. A három vádlott – Kovács Mihály mellett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) volt osztályvezetője és az IBB Kft. egyik volt munkatársa – az eljárás során mindvégig tagadta bűnösségét.