A svéd parlament csütörtökön hatórás igen heves vitát követően törvényt hozott arról, hogy egynemű párok is örökbe fogadhatnak gyermeket. Az adoptálás feltétele, hogy a pár bejegyzett viszonyban éljen.

A jogszabállyal Svédország az első európai állam, amely lehetővé teszi, hogy homoszexuális párok külföldről fogadjanak örökbe gyermeket – jóllehet a stockholmi külügyminisztérium felmérése szerint a szóba jöhető célországok lakói egyelőre elutasítják, hogy egyneműeknek adjanak örökbe gyermeket.
Dánia, Izland és Hollandia után az is lehetővé vált Svédországban, hogy a homoszexuális párok tagjai partnerük természetes gyermekét fogadják örökbe – írta a BBC. Miközben a törvényt az egyenlő jogokat követelő csoportok a megkülönböztetés-mentesség jegyében elengedhetetlennek minősítették, jobboldali csoportok és keresztény egyesületek bírálják, mert szerintük a fogadott gyermekek így is kiszolgáltatottabbak társaiknál, nem lenne szabad nehézségeiket a nevelőszülők homoszexualitásából adódó szokatlan családi háttérrel fokozni.
A jogszabályt egy 18 hónapos alapos szociológiai kutatás előzte meg, amely rávilágított, hogy a homoszexuális párok épp annyira megfelelő szülők lehetnek, mint heteroszexuális társaik. A svéd kormány a közeljövőben a leszbikus párok családalapítási kérelmeit is engedélyezni fogja mesterséges megtermékenyítés révén. A törvénytervezetet azonban alapos vizsgálat alá kell vetni, hiszen felmerülhet, hogy a donor apa spermái után a leszbikus szülők gyermektartást követelnek – figyelmeztet a CNN.