Románia Magyarország kötelességének tekinti, hogy megváltoztassa a kedvezménytörvényt – hangoztatta Mircea Geoana külügyminiszter egy szerdai interjúban.

A külügyminiszter nyilatkozatából kitűnt: a bukaresti kormány továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a velencei bizottság állásfoglalásával összhangban a magyar fél módosítsa a törvény egyes cikkeit.

A Jurnalul National című román napilap szerdán terjedelmes interjút közölt a bukaresti diplomácia vezetőjével. Ebben a román-magyar viszonnyal kapcsolatos román álláspontot ismertetve, Mircea Geoana a többi között hangsúlyozta: “A Magyar Szocialista Párttal a viszony szilárd, régi, s együttműködési memorandum is szentesíti”.

Emlékeztetett rá, hogy a román diplomácia 1996-ban a mostani új magyar külügyminiszterrel, Kovács Lászlóval tárgyalta végig a román-magyar alapszerződést. Ezután úgy fogalmazott: “A magyar szocialisták némileg mérsékeltebb politikai alakulat hírében állnak, s ezt nyugati partnereink is méltányolják azzal szemben, hogy a korábbi magyar kormányzat tevékenységében nacionalistább hangsúlyok voltak”.