Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) szerdai ülésén egyhangúlag támogatta Bárándy Péter igazságügy-miniszter három ítélőtábla felállítására vonatkozó előterjesztését

és hitet tett amellett, hogy a négyszintű bírósági rendszer kialakítása rendkívüli fontosságú a magyar polgárok számára – mondta Zanathy János, a testület szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján.

Az ítélőtáblákkal kapcsolatos törvénytervezet előterjesztését pénteken tárgyalja a kormány és várhatóan még a nyári szünet előtt szavazhat róla az Országgyűlés. A jelenleg hatályos szabályozás csupán egyetlen országos hatáskörű fővárosi székhelyű ítélőtábla létesítéséről szól, amely 2003. január elsejével lenne esedékes.

Zanathy János a helyi, megyei, ítélőtáblai, illetve legfelsőbb bírósági szintekből álló szervezet fontossága mellett érvelve kifejtette: így a bíróságok közelebb kerülnek az ügyfelekhez, felgyorsul az ítélkezés, tehermentesíthetőek a helyi bíróságok és a Legfelsőbb Bíróság, továbbá az ítélőtáblákkal létrejön Magyarországon a regionális bírósági szint, ami az EU-csatlakozás szempontjából is nagy jelentőségű.

Az előterjesztés szerint 2003. január elsején a fővárosban, Pécsett és Szegeden állnának fel ítélőtáblák, illetve a hozzájuk tartozó fellebbviteli főügyészségek, működésüket azonban 2003. július 1-jén kezdenék meg. A szóvivő megjegyezte, hogy így kellő idő marad a felkészülésre, az ügyek átadására, július 1-jével viszont már ténylegesen megtörténhet a tárgyalások kitűzése, az ügyfelek, vádlottak, tanúk és szakértők idézése.

Az ítélőtáblákhoz várhatóan mintegy 19 ezer ügy érkezik 2003-ban, ebből 6 ezer a Legfelsőbb Bíróságról 10 ezer pedig a megyei bíróságokról fellebbezés folytán. A szóvivő rámutatott: ezzel megszűnik fellebbezési bíróságként működni a Legfelsőbb Bíróság és 12 év után megteremtődnek a feltételei annak, hogy alkotmányos kötelezettségének megfelelően a magyarországi ítélkezés egységesítésén munkálkodhasson a legfelsőbb bírósági fórum.

Zanathy elmondta, hogy az év első négy hónapjában az ügyérkezés 19 százalékkal emelkedett a tavalyi év hasonló időszakához képest, így idén várhatóan 1,2 millió ügy érkezik majd összesen a bíróságokra. A folyamatban lévő perek száma 3,8 százalékkal, 175 ezerről 160 ezerre csökkent az egy évvel ezelőttihez képest. Ezen belül a két éven túl húzódó ügyeké 7,8 százalékkal csökkent. A bíróságok feladatai az 1990 óta eltelt 12 évben másfélszeresére, munkájuk hatékonysága kétszeresére emelkedett, míg 1990-ben 700 ezer ügy érkezett és 493 ezret fejeztek be a bírák, addig 2001-ben az érkezett és a befejezett ügyek száma egyaránt mintegy 1,1 millió volt.