Az Európai Unió bővítése az a fegyver, amellyel hatékonyan lehet harcolni az ellen, hogy az uniós tagországokban gyarapodjon az elmúlt választásokon feltört szélsőjobboldali, idegengyűlölő csoportok támogatottsága – véli Jack Straw brit külügyminiszter.

A The Times című napilap pénteki számának adott interjúban Straw úgy vélekedett, hogy meg kell sokszorozni az EU-bővítés lakossági támogatásának növelésére irányuló erőfeszítéseket, mert a bővített unió fontos pillér lehet a szélsőségek elleni harcban. A szélsőjobb nemzedékeken át az idegengyűlöletre, a félelemkeltésre és a másság üldözésére épített – fejtette ki a baloldali Straw -, és ha ehelyett az unióban gazdasági virágzást, tisztább környezetet, biztonságosabb utcákat akarnak, akkor meg kell ragadni a bővítés lehetőségét, nem pedig halogatni.

A csatlakozási tárgyalások külügyminiszteri fordulójára hétfőn Brüsszelbe készülő Straw a Reuters hírügynökség jelentése szerint elismerte, hogy az előző bővítéshez hasonlóan a mezőgazdasági támogatások kérdése nehézségeket okozhat az év végére több tagjelölttel lezárni kívánt tárgyalásokon, illetve van még néhány más akadály is a megegyezés útjában. Úgy vélte azonban, a tárgyalóknak látniuk kell: a fő cél az, hogy egészséget, anyagi jólétet, illetve jó közbiztonságot biztosítsanak Európa polgárainak – függetlenül nemzeti hovatartozásuktól.