A miniszter szívesen látná a Legfelsőbb Bíróságot a régi kúria – ma a Néprajzi Múzeum – Kossuth téri épületében, de ez most nem időszerű

Bárándy Péter igazságügy-miniszter ismertette a tárca régi-új államtitkárainak névsorát és a tárca előtt álló feladatokat. Szerencsém, hogy kevés személyi változtatásra volt szükség. Az elmúlt ciklusok viharaiban is megmaradt szakmai minisztériumnak az igazságügyi tárca – fogalmazott Bárándy Péter.

Az Igazságügyi Minisztérium új politikai államtitkára Hankó Faragó Miklós országgyűlési képviselő, a közjogi szakterület új helyettes államtitkára Papp Imre alkotmányjogász, az újonnan létrehozott integrációs államtitkárságot Fazekas Judit egyetemi tanár vezeti majd, a parlamenti és társadalmi kapcsolatokért Demeter Judit helyettes államtitkár felel, a tárca gazdasági ügyeit pedig Jenőfi György felügyeli helyettes államtitkárként. Utóbbi korábban a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóságon, illetve a Közlekedési és Vízügyi Minisztériumban látott el hasonló feladatokat.

A miniszter a büntetőpolitikai koncepció és a bűnmegelőzés kérdéseit koordináló miniszteri biztosi posztra Gönczöl Katalin volt ombudsmant kérte fel. Helyén marad Somogyvári István közigazgatási államtitkár, Gadó György, a polgári ügyszakot vezető, illetve Höltzl Lipót, a nemzetközi jogi, illetve emberi jogi ügyszakot vezető helyettes államtitkár, továbbá a büntetőjogi kodifikációt miniszteri biztosként irányító Györgyi Kálmán, volt legfőbb ügyész.

A büntetőjogi terület élére, illetve a büntetés-végrehajtás felügyeletére még keresi a miniszter a megfelelő személyeket, de egy kérdésre válaszolva leszögezte, hogy Bökönyi István, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka a helyén marad.

Gönczöl Katalin elmondta: a bűnmegelőzési koncepció kidolgozásakor nagy hangsúlyt fektet majd a bűnalkalmak, a bűnözéshez vezető okok, illetve az áldozattá válás hatásainak csökkentésére. A miniszteri biztos a büntetőpolitikában, a bűnmegelőzésben, az állami szerepvállalás mellett, fontosnak tartja az önkormányzati, illetve a civil szféra, továbbá a rendőrség, iskola, a háziorvosok és minden más, emberekkel foglalkozó intézmény, szervezet együttműködésének kialakítását. Ezzel kapcsolatban Bárándy megjegyezte: az egységes büntetőpolitika kialakítása a válasz azokra az ellenzéki oldalról jövő kérdésekre: valóban fel akarja-e számolni a szigorú, következetes büntetőpolitikát az új igazságügyi kormányzat.

Bárándy Péter egy kérdésre válaszolva megjegyezte: szívesen látná a Legfelsőbb Bíróságot a régi kúria – ma a Néprajzi Múzeum – Kossuth téri épületében, de ez most nem időszerű.

Bárándy Péter a fegyvertartási szabályok kapcsán elmondta: legálisan tartott fegyverrel a legritkább esetben követnek el szándékos bűncselekményt. Az elmúlt fél évtizedben két ilyen eset történt. A miniszter megítélése szerint nem a fegyvertartási szabályok szigorításával lehet eredményesen fellépni a fegyveres bűncselekmények ellen.

Az ingatlan-nyilvántartásról szólva a miniszter hangsúlyozta, hogy azt indokolt visszahelyezni, a régi, jól bevált magyar gyakorlatnak megfelelően, a bíróságokhoz. A jelenlegi helyzet ugyanis már nem csupán veszélyezteti, de szinte lehetetlenné teszi az üzletkötésekhez szükséges biztonságot.