Sholam Weisst, az “évszázad csalóját vasárnap hajnalban egy titkos akció keretében Ausztria kiadta az Egyesült Államoknak – derült ki hétfőn Weiss ügyvédeinek tiltakozásából. Az egyedülálló eset főszereplőja hamisított csekkekkel megvásárolt egy amerikai biztosító intézetet, majd eltulajdonította számos idős biztosított pénzét, összesen 538 millió eurónak megfelelő összeget, s ezért az Egyesült Államokban távollétében 847 évi börtönre ítélték.
Weiss, aki még az ítélet előtt megszökött, 2000 októberében került rendőrkézre Bécsben, s a bécsi tartományi bíróság – amely eredetileg a kiadatás ellen döntött – a legfelső bíróság által visszautalt ügyben egy hónappal ezelőtt arra jutott, hogy Weisst mégis ki kell adni.

Ügyvédei a legkülönfélébb igazságügyi instanciákhoz fordultak egészen az Európai Törvényszékig, azzal, hogy Weiss nem volt jelen az amerikai tárgyaláson, így nem volt tisztességes az eljárás, továbbá hogy Amerikában a 847 év tényleges életfogytiglani börtönt jelent, míg Ausztriában mintegy tízéves szabadságvesztéssel lenne büntethető a tettes.

Végül az igazságügyi minisztérium kiadatási utasítását az ügyvédek még felül akarták vizsgáltatni a közigazgatási bírósággal és még várták az osztrák Alkotmánybíróság állásfoglalását is, s arra hivatkoznak utólag, hogy a közigazgatási bíróság a döntésig a kiadatás halasztásáról intézkedett, így súlyos jogsértés történt azzal, hogy Weisst éjnek évadján kivitték a repülőtérre és egy magánrepülőgéppel elszállították a floridai Orlandóba.

Az ügyvédek érvelése szerint Weissnek Amerikában semmilyen módja nincs jogorvoslatra, így egész életét rács mögött fogja tölteni. A bécsi igazságügyi minisztérium viszont arra hivatkozik, hogy a halasztó intézkedést továbbították annak a vizsgálóbírónak, akihez az ügy került, s a főhatóság kénytelen tiszteletben tartani a független bíró azon döntését, hogy Weiss a bécsi bíróságok további döntéseinek meghozataláig is kiadható.