Megkezdték az ÁSZ munkatársainak meghallgatását az Országimázs-ügyben. A dokumentumok egy része még mindig a Miniszterelnöki Hivatalban van. Lefoglalásuk és rendszerezésük az aprólékos előírások betartása miatt hosszadalmas, még heteket is igénybe vehet. Az ügyben érintett cégek – a Happy End és az Ezüsthajó Kft. – vezetőit majd csak akkor hallgatják meg, ha az összes irat a nyomozók birtokába került.

Megkezdődtek a tanúmeghallgatások, és folytatódik a körülbelül 2 köbméternyi irat lefoglalása és rendszerezése az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságán (SZBEI) az Országimázs Központ és a vele szerződésben álló cégek, így a Happy End, illetve az Ezüsthajó Kft. ügyében. A nyomozás Juhász Ferenc szocialista politikus feljelentése alapján indult el.

Németh László ezredes, az SZBEI gazdaságvédelmi főosztályának vezetője az [origo] érdeklődésére elmondta, hogy jelenleg az ügy első tanúkörét hallgatják meg. Ez a kör az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) ellenőrzési főosztályának munkatársaiból áll össze. A két hivatal munkatársait azért hallgatják ki, mert korábban készített jelentéseikben pazarló gazdálkodása és átláthatatlan szerződései miatt elmarasztalták az imázsközpontot. A nyomozók arra kíváncsiak, hogy ezekre a megállapításokra mely szerződések alapján jutottak.

Arról, hogy az eddig meghallgatott tanúk miről számoltak be, a szolgálati szabályzatra hivatkozva Németh nem beszélt. Elmondta viszont, hogy az imázsközponttal szerződésben álló cégek – így a Happy End és az Ezüsthajó Kft. – vezetőit majd csak az összes irat birtokában tudják meghallgatni, ám addig még hetek telhetnek el.

Az iratokat ugyanis csak úgy tudják elhozni, hogy lefoglalási jegyzőkönyvet készítenek róluk, amit a hivatal képviselőivel kell aláíratniuk. Ezt napról napra készítik, így napról napra gyűlik az az irattömeg, amit az SZBEI revizorai válogatnak át. A revizorok kiválogatják az üggyel összefüggésbe nem hozható dokumentumokat, amelyeket visszaküldenek a MeH-be, a többit pedig rendszerezik. Erre azért is szükség van, hogy kiderüljön, hány irat hiányzik – mondta Németh.

A vezető beszámolt arról, hogy van olyan dokumentum, amiről tudható, hogy nincs meg, ám azt még nem tudják, hogy fontos dokumentumokról van-e szó, és mivel több helyen is tárolják őket, még előkerülhetnek ezek. Az [origo] kérdésére, hogy nem aggódnak-e amiatt, hogy a még le nem foglalt iratoknak nyoma vész, az ezredes azt, mondta, hogy elképzelhető, de nem hiszi, mert a MeH-ben is lepecsételt, őrzött helyen tárolják, és mert az ÁSZ-vizsgálat megállapításai után sem tűntek el dokumentumok.

Németh László szerint igen aprólékos szabályok szerint kell eljárniuk az ügyben, ezért húzódik a nyomozás. A főosztályvezető a Globex-ügyhöz hasonlította az ügyet, bár reméli, hogy ez nem tart olyan hosszú ideig.

Az ÁSZ 2000 augusztusban megállapította, hogy sok esetben indokolatlanul nagy összegekről adott számlát a Happy End, és nem támasztották alá bizonylatokkal a költségeket. Tóth István Zoltán, az Országimázs Központ vezetője azonban ezek ellenére aláírta a számlák igazolásait. Az ÁSZ például kifogásolta azt, hogy 7 millióért utazott az Ezüsthajó Kft. stábja Ausztráliába, ahol a sydneyi olimpiáról készített filmet.

Az Ezüsthajó emellett – többek között – a sydneyi magyar napokat (15,5 millióért), a New York-i ENSZ-kongresszust (4,9 millióért) és Orbán részvételét Tudjman horvát elnök temetésén (2 millió forintért) is rögzítette.