A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség ellenőrzési körútján kiderült, hogy az éttermek több mint fele legalább egy szabályt megszeg. Gyakran nem tájékoztatják a vendégeket az árakról, nem adnak számlát, de az is előfordult, hogy lejárt szavatosságú alapanyagokból főztek.

A fogyasztóvédők két hónap alatt 137 belvárosi vendéglátóhelyet látogattak végig. Összesen csaknem 120 szabálytalanságot találtak. Több tucat üzletben egyszerre több szabályt is megszegtek. A legtöbb helyen az árak nem voltak megfelelően kiírva, nem adtak számlát, de olyan étterem is volt, ahol lejárt szavtosságú húskészítményeket és sajtokat használtak. A fogyasztóvédők szerették volna még a főszezon előtt kiszűrni a csalókat, ezért vizsgálódtak már tavasszal. “A különböző nagykövetségek, nemzetközi szervezetek, külföldi fogyasztók jelezték a problémát a belvárosi vendéglátó egységekben, úgyhogy idén úgy döntöttünk, hogy legyen egy megelőző vizsgálat” – közölte Baranyai András osztályvezető.

Az ellenőrző körúton összesen több, mint négy és fél millió forint bírságot róttak ki. A fogyasztóvédők szerint azonban helyzet még így is sokkal jobb, mint néhány évvel ezelőtt volt. Akkor, a budapesti nagykövetségek feketelistákat állítottak össze azokról a vendéglátóhelyekről, ahol a külföldi vendégeket rendszeresen becsapják. Hogy ez ne fordulhasson többé elő, az idegenforgalmi főszezon alatt a fogyasztóvédők rendszeres ellenőrzésekre készülnek.