A számítógépes CD-írók elterjedése az elmúlt évben jelentős mértékben fokozta a zenék kalózmásolását, és hozzávetőleg 50 százalékkal növelte a zenekalózok bevételeit, áll egy napokban kiadott ipari jelentésben.

A Zeneipari Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFPI – International Federation of the Phonographic Industry) szerint a kalóz audió CD-k eladásai 2001-ben elérték a 950 millió darabot, ami 50 százalékos növekedés a 2000-es évre becsült 640 millió lemezhez képest. Mivel azonban az eladott kalózlemezek ára jelentősen lecsökkent, az illegálisan másolt zene CD-k összértéke nem változott számottevően. A kalóz audiólemezek összértéke 2000-ben 4,2, 2001-ben 4,3 milliárd dollár volt. Mivel az árakat a szakértők a kalózmásolatok átlagos árával számolták, a számok nem tükrözik a lemezkiadók valódi veszteségeit. (Valójában az eredeti lemezek árával számolva sem tükrözné, mivel a drágább lemezeket nyilván nem mindenki venné meg.) Az adatokban emellett az interneten terjesztett zeneszámokból eredő károk sincsenek benne.

Az IFPI az illegális zenemásolás terjedésének fő okát a szervezett CD-R kalózkodásnak tulajdonítja. Az illegális lemezek összértéke a szervezet szerint nagyjából azonos mértékben oszlik meg a nagyobb, illetve a kisebb, “egyéni” kalózmásoló üzemek között. Az IFPI szakértői szerint a kalózmásolást elősegíti a CD-írók árának jelentős csökkenése, a meghajtók írási sebességének ugrásszerű növekedése, illetve az olcsó írható lemezek elterjedése. Ami az illegális lemezek lefoglalását illeti, 2001-ben csak az Egyesült Államokban mintegy 2,8 millió kalóz CD-t foglaltak le a rendfenntartó szervek. 2000-ben ez az érték 1,6 millió volt.

A szövetség szakértői úgy vélik, a P2P-alapú (Peer-To-Peer – egyenrangú hálózat) online fájlcsere-szolgáltatások jelentős szerepet játszanak a zeneszámok illegális terjesztésében. Az IFPI becslése szerint idén májusban egyidőben átlagosan 3 millió felhasználó kapcsolódott az online fájlcsere-szolgáltatásokra, amelyeken mintegy 500 millió zenefájl volt elérhető. A lemezkiadókkal együttműködő társaságok és szervezetek a tavalyi évben mintegy 1060 illegális P2P szervert számoltak fel, és 28 ezer kalózoldalt zártak be. 2001-ben összesen 1,9 milliárd illegális audiófelvétel (CD, kazetta) látott napvilágot, ami felülmúlja a megelőző év 1,8 milliárdját, és az összes zenei felvétel eddigi legnagyobb részét, mintegy 40 százalékát tette ki.