Magyarország komoly előrehaladást ért el az emberi jogok tiszteletben tartása és védelme ügyében, néhány területen azonban, elsősorban a roma kisebbség helyzetének javítása kérdésében további erőfeszítésekre van szükség – mondta az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa csütörtökön Budapesten, újságírók előtt.

Alvaro-Gil Robles azt követően nyilatkozott, hogy megbeszélést folytatott vendéglátójával, Kovács László külügyminiszterrel. Az emberi jogi biztos júliusra készíti el jelentését az ET számára az emberi jogok magyarországi érvényesüléséről, és ez ügyben tájékozódik Budapesten. Kitért arra, hogy a roma problémakör mellett erőfeszítésekre van szükség a magyarországi börtönviszonyok, a rendőrség területén, valamint a legrászorultabb társadalmi rétegek és a kisebbségek helyzetének javítása ügyében. – A roma származású magyar állampolgároknak teljes jogú tagjaivá kell válniuk a magyar társadalomnak. Ehhez oktatási, egészségügyi intézkedésekre, a lakás- és munkaviszonyok javítására egyaránt szükség van – hangsúlyozta Alvaro-Gil Robles. Kovács László kiemelte: Magyarország teljes mértékben egyetért azzal az értékrenddel, demokrácia felfogással és emberi jogi gyakorlattal, ami az Európai Unió országait jellemzi.

A diplomáciai vezető szerint akkor megfelelő egy ország kisebbségi, jogi kérdésekben elfoglalt álláspontja, ha azt hazai gyakorlata hitelesíti. A külügyminiszter elmondta vendégének, hogy az új kormány a Miniszterelnöki Hivatalba tette át a Határon Túli Magyarok Hivatalát, a magyarországi nemzeti kisebbségek ügyével foglalkozó részleget, és államtitkárságot hozott létre legnagyobb etnikai kisebbség, a cigányság ügyének kezelésére is. Hozzátette: a roma származású politikai államtitkár és helyettes államtitkár személye is jelzi, mennyire fontosnak tekinti a kormány a roma lakosság integrálását. Kovács László említést tett a szolnoki Roma Esély Alapítvány 12 tanéves iskolájáról, ahol a tanárok és a diákok fele roma, fele magyar. Elmondta, hogy a tervek között szerepel hasonló interkulturális iskolák létrehozása.

Szó esett a találkozón arról a kezdeményezésről, amely a finn köztársasági elnök, Tarja Halonen nevéhez fűződik, és egy összeurópai konzultatív testület felállítását célozza, amely roma kisebbség ügyeivel foglalkozna. Alvaro-Gil Robles kérdésre válaszolva kifejtette: pénteken találkozik a magyarországi roma kisebbség vezetőivel. Hozzátette: az országos kisebbségi önkormányzatok elnökeivel folytatott szerdai megbeszélése alapján úgy látja, a többi kisebbség helyzete teljesen rendezett Magyarországon, a kisebbségek identitását tiszteletben tartják. A magyar diplomácia vezetője tájékoztatta az emberi jogi biztost arról is, hogyan támogatja Magyarország a határon túli magyarságot, kisebbségi jogainak maradéktalan érvényesülése érdekében.