A Pesti Központi Kerületi Bíróságon megkezdődött a Magyar Fórumban Cigányok rémuralma Pándon címmel megjelent, az ügyészség szerint is gyűlöletkeltő cikk miatti személyiség jogi per. Jó hírnevének megsértésért egy helybeli roma férfi akkora bírság kiszabását kéri a bíróságtól, amelynek megítélése esetén a Csurka István által jegyzett újság akár meg is szűnhet.

“Pándon a cigányok gyilkolják, kegyetlenül megkínozzák, majd földönfutóvá teszik a magyarokat” – olvasható a Magyar Fórum hetilap tavaly júliusban megjelent riportjának első sorában. A cikk írója a továbbiakban azt részletezi, hogy bűntettek elkövetésével a cigányok rettegésben tartják az egyelőre még többségi magyarokat. “Mélységesen megaláztak a méltóságomban” – mondta a Roma Sajtóközpontnak Kolompár László, aki a cikk miatt személyiség jogi pert indított a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) segítségével. Kolompár akkora bírság kiszabását kérte a bíróságtól, amelynek megítélése esetén a Magyar Fórum akár meg is szűnhet.

A korábban kitűzött tárgyaláson nem jelentek meg az alperesek, így érdemben csak csütörtökön kezdődhetett meg az ügy tárgyalása, ám hamarosan le is zárulhat az eljárás, amennyiben a bíróság helyt ad az újság jogi képviselője, Monostory Attila permegszüntetési kérelmének. Az ügyvéd ugyanis — bár a mai tárgyaláson úgy fogalmazott: “a kereset tartalmi indokoltságával egyetért” — azzal érvelt, hogy a magyar jog nem tesz lehetővé egy közösség tagjaként indított személyiségi jogi pert. (Néhány hete hasonló okok miatt szüntették meg az eljárást abban az ügyben, amely során több tucat magánszemély a MIÉP vezetőinek gyűlöletkeltő kijelentéseit próbálta peresíteni).

A NEKI vezetője, Furmann Imre ugyanakkor úgy vélekedett, az ominózus cikk állításai egy beazonosítható település, beazonosítható csoportjáról, monogramokkal megjelölve pedig a K. családról tartalmaz sértő állításokat, így nem nevezhető közösség érdekében kezdeményezett eljárásnak. A személyiségi jogi per mellett a kisebbségi ombudsman közösség elleni izgatás gyanújával büntetőjogi feljelentést is tett a riport kapcsán. A IX. kerületi ügyészség bár megállapította, hogy a cikk alkalmas a gyűlöletkeltésre, de mivel aktív, tevékeny gyűlöletre nem ingerel, bűncselekmény hiányában megtagadta a nyomozást.