Minden tárcánál lesz felelőse az egyházakkal és a határon túli magyarok szervezeteivel történő kapcsolattartásnak, és a minisztériumokban külön szakember foglalkozik majd a kisebbségi ügyekkel. A kabinet ma informális kormányülésen tekinti át a második féléves jogalkotási programot és a követendő kommunikációs stratégiát.

A kormány tájékoztatást kapott a minimálbér adómentességének társadalmi-gazdasági hatásairól – jelentette be a kormányszóvivő a kabinet tegnapi ülését követően. Gál J. Zoltán közölte: 2,7 millió ember nettó keresete növekszik a kormány döntése után, szeptember 1-jétől adómentes lesz a minimálbér, s az adókedvezmények nem csupán a minimálbéren foglalkoztatottaknál, hanem valamennyi havi 128 ezer forintnál kevesebbet kereső alkalmazottnál emelkednek. A kormány száznapos programja részeként legfeljebb havi 9 ezer forintra nőhet a jelenlegi 3 ezer forintos adókedvezmény, amely 1 millió 200 ezer forint éves jövedelemig jár teljes összegben, s csak másfél millió forint felett szűnik meg. Az adó összege az érintettek túlnyomó többségénél havi 6 ezer forinttal csökken, azaz ennyivel több kerül a borítékba – tette hozzá. Az új kormány döntése után annyival nő a kereset, mintha 60 ezer forintra emelték volna a minimálbért, a mostani megoldással viszont nem nőnek a munkáltatók terhei, s a költségvetés lemond bizonyos adóbevételekről, nem pedig azok fő kedvezményezettje lesz – tette hozzá.

Gál J. Zoltán elmondta: a kormány módosította a minisztériumok feladat- és hatásköreit, így mindegyik tárcánál lesz felelőse a határon túli magyar szervezetekkel és az egyházakkal történő kapcsolattartásnak. Ugyancsak minden minisztériumnál külön szakemberek foglalkoznak majd a cigányság helyzetének javításával. A kormányszóvivő bejelentette: Teleki László szocialista képviselő, az Országos Cigány Önkormányzat alelnöke lesz a kisebbségi ügyekért felelős politikai államtitkár a Miniszterelnöki Hivatalban, s az újonnan létrehozott Cigányügyi Tanácsot Medgyessy Péter miniszterelnök vezeti majd. Gál közölte: szombaton informális kormányülést tartanak, amelyen a kormányzati kommunikációs stratégiát és a kabinet második féléves jogalkotási programját beszélik meg.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálatot kezdett az Országimázs Központ ügyeiben. Gál ezzel kapcsolatban elmondta: húszoldalas listát kapott azokról a szerződésekről, amelyek eltűntek a Miniszterelnöki Hivatal főosztályaként működött szervezettől. A Kehi azt is vizsgálja: történt-e adatvesztés, s ha igen, ki annak a felelőse.

A választási ígéretekkel szemben a minimálbér mégsem lesz közterhektől mentes – állítja a Fidesz alelnöke, volt pénzügyminiszter. Varga Mihály szerint sok embernek okoz majd csalódást, hogy 50 ezer forint helyett csak 43 750 forintot kap kézhez, mivel a minimálbért továbbra is terheli a társadalombiztosítási és a munkavállalói járulék.

További részletek a nyomtatott Magyar Hírlap június 15-ei számában olvashatók…