Az Egyesült Államokban összehangolt jogi per indult az öt vezető lemezkiadó ellen a közelmúltban piacra került másolásvédett audió CD-k miatt, amelyeket a vásárló adott esetben le sem tud játszani, ráadásul sértik a hallgatók jogait.

A másolásvédett lemezek bevezetésével kapcsolatos problémák mellett a lemezkiadóknak a feldühödött vásárlókkal is meggyűlik a bajuk. A kalózmásolás visszaszorításának céljából piacra dobott másolásvédett lemezeket számos vásárló nem tudta lejátszani számítógépes meghajtójában, hordozható-, illetve autós lejátszójában, ráadásul a zenéket a felhasználók saját céljukra sem tudják lemásolni, amihez pedig törvényes joguk lenne.
A pert a Milberg, Weiss, Bershad, Hynes & Lerach jogi cég akasztotta a lemezkiadók nyakába a Los Angeles-i legfelsőbb bíróságon két dél-kaliforniai vásárló nevében. Alan Mansfield, a két felperes fogyasztót képviselő jogi csoport egyik tagja úgy véli, ez lesz az első összehangolt jogi támadás az audió CD másolásvédelmi technológiák ellen, amely a problémát a zeneipar szintjén közelíti meg.

A zene CD-k másolásvédelmi technológiáit egyébként többek között az amerikai Kongresszus számos tagja, és a holland szórakoztatóelektronikai óriás, a CD technológia egyik társfejlesztője, a Philips Electronics is kritizálja. Az audió CD másolásvédelmi technológiák ellenzői szerint a megoldás korlátozza a vásárlók azon jogát, hogy saját céljaikra lemásolják a felvételt. A lemezek ráadásul mesterséges hibát tartalmaznak, így gyakorlatilag nem is tekinthetők CD-DA (Digital Audio) kompatibilisnek.

A per az öt vezető lemezkiadó, név szerint a Vivendi Universal-féle Universal Music Group, a Bertelsmann AG-féle Bertelsmann Music Group (BMG Entertainment), az EMI Group, a Sony Corp.-féle Sony Music Entertainment, illetve az AOL Time Warner-féle Warner Music ellen irányul. Cary Sherman, az Amerikai Lemezkiadók Szövetségének (RIAA) elnöke szerint a per komolytalan. “A lemezkiadóknak joguk van ahhoz, hogy megvédjék tulajdonukat a lopástól csakúgy, mint más értékek esetén” – tette hozzá. “A szoftvercégek és a filmstúdiók már évek óta védik termékeiket az illegális másolás ellen, és ezt senki nem tartja jogtalannak.”

A felperesek szerint azonban a másolásvédett audiolemezek hibásak terméknek számítanak, és nem árulhatók együtt a hibátlan, a vásárlók által megfelelően felhasználható változatokkal anélkül, hogy világosan megkülönböztetnék azoktól.

Mint a perelő vásárlók elmondták, előfordul, hogy egy-egy lemez másolásvédett és védelem nélküli változatban is a boltokba kerül világos megkülönböztetés nélkül. A másolásvédett lemezek ugyanakkor nem csak a PC-kben és Mac számítógépekben nem játszhatók le, de egyes asztali lejátszóknak, sőt számos hordozható-, és autós eszköznek is problémát okoznak. Mindezek mellett a védett lemezek hangminősége rosszabb, és gyakran fordulnak elő velük különféle lejátszási problémák.

A per célja a másolásvédett lemezek árusításának betiltása, illetve egy feltűnő, egyértelmű figyelmeztetés mellékelésének kötelezővé tétele.