Németország és több más EU-tagállam nem hajlandó a kábítószer-kereskedőkre vonatkozó egységes legenyhébb büntetési tételt egy év szabadságvesztésnél lejjebb vinni a holland coffee shopok miatt.

Hollandia ugyanakkor nem kívánja felszámolni a hasis és a marihuána legális fogyasztására lehetőséget adó coffee shopokat. A holland kormány kérésére ezért az uniós tagállamok belügyminisztereinek ülésén a következő fél évre halasztották a döntést a kábítószer-kereskedők minimális büntetési tételének európai uniós egységesítésében.

“Ez a coffee shop-politikánk megszüntetését jelentené” – vélekedett a holland igazságügy-miniszter, Benk Korthals. Ugyanis a kis mennyiségű hasis esetén jelenleg csupán maximum egyhónapos börtönt szabnak ki Hollandiában. Emiatt a holland igazságszolgáltatás ezekben az esetekben nem is jár el. A holland miniszter szerint azonban magasabb minimális uniós büntetési tételnél ezt a rendszert lehetetlen lenne fenntartani – írja a Der Standard című osztrák lap.

A német igazságügyi államtitkár, Hansjörg Geiger kifejtette: Németország nem akar olyan szabályozást, amely a coffee shop-rendszer átvételét jelentené. A németek szerint a megoldás csak az lehetne, ha a hollandok átmeneti periódusra kapnának engedélyt. Geiger által közölt adatok szerint a Németországban lefoglalt hasis mintegy 80 százaléka – valamint hasonló arányban az ecstasy szintetikus drog is – Hollandiából származik.