A népszerű fájlmegosztó-szolgáltatás üzemeltetője a jövőben megszűri tartalmát az amerikai hanglemezipar nagyjaival kötött megállapodás értelmében.

A texasi székhelyű Audiogalaxy az ellene folyó per megoldására június 17-én, hétfőn kötött megegyezést két zenei iparági szervezettel. A Record Industry of America (RIAA) és a National Music Publishers Association (NMPA) képviselőivel tárgyalótermen kívül aláírt megállapodás szerint az online fájlmegosztó alkalmazást fejlesztő Audiogalaxy a jövőben blokkolja szerzői jogokat sértő zenei anyagainak forgalmát, illetve mindent megtesz annak érdekében, hogy a fájlok jogtisztaságáról meggyőződjön. A két érdekvédelmi szervezet az idei év májusában indított jogi eljárást az Audiogalaxy ellen, a vád szerint a vállalat lehetőséget biztosít arra, hogy a nethasználók milliói hozzáférjenek szerzői jogokkal védett fájlokhoz.

Az Audiogalaxy – az egykoron hagyományt teremtő Napster rendszeréhez hasonlóan – ingyen letölthető, Satellite nevű szoftverével teszi lehetővé a felhasználók számítógépén tárolt fájlok online cseréjét. A zenei ipar nagy erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a netes fájlmegosztást visszaszorítsa, egyelőre azonban nem túl nagy sikerrel. Bár a 2001 nyarán működését felfüggeszteni kénytelen Napster nemrégiben csődről számolt be, ma is számos fájlcserélő-rendszer működik. Elemzők szerint a zeneipari szövetségek által több fronton perek, illetve az ezek során született szankciók ellenére a a rendszeres letöltögetők száma nőtt az utóbbi egy évben.

A hétfőn létrejövő, bírói jóváhagyást nem igénylő megegyezés értelmében az Audiogalaxy a hozzáférhető dalok jogi helyzetének tisztázása mellett “jelentős összeget” is fizet a RIAA-nak és az NMPA-nak a per gyors megoldása érdekében. Bár a vállalat elhárította az ellene indított támadásokat, a megegyezésnak negatív következményei is lehetnek, a fájlok túlságosan erős szűrése miatt előfordulhat, hogy felhasználók tömegei hagyják el a szolgáltatást.