A Microsoftot és a kilenc amerikai államot képviselő ügyvédek szerdán három-három órában összegzik végső álláspontjukat a versenyszabályozás megsértése miatt elítélt szoftvervállalatra kiszabandó megszorításokkal kapcsolatban. New York-i informátorunk szerint Colleen Kollar-Kotelly bírónő megkísérli egyben megoldani az évek során két különböző irányba csavarodott pert.

A négy éve folyó bírósági ügy végjátékában a felek megkísérlik meggyőző érvrendszerbe foglalni azt a harminckét vallomást (köztük Bill Gatesét és Steve Ballmerét), amelyet március és május között ütöttek nyélbe az optimális jogorvoslat meghatározására hivatott bíróság előtt. Mint ismert, tavaly júniusban a fellebviteli bíróság helyben hagyta a Microsoftot az elsőfokú ítéletet, amely szerint a vállalat piaci erejét felhasználva törvénytelenül szorította le a pályáról Netscape-et és a Javát. A Microsoft javasolt feldarabolását azonban elvetették – a per ezt követően került Coleen Kollar-Kotelly elé a megfelelő bünti megállapítása érdekében.

A zárónapon Microsoft várhatóan arra a megegyezésre hivatkozik majd, amelyet a felperes tizennyolc állam közül kilenccel, illetve az amerikai igazásügyminisztériummal kötöttek. Emellett kitartanak majd álláspontjuk mellett, amely szerint a pert folytató kilenc állam követelése operációs rendszerük és szoftvereik megfelelő szétválasztása, végső soron ellehetetlenítené munkájukat és rossz lenne a fogyasztóknak. Az államok jogi képviselői arról igyekeznek meggyőzni a birónőt, hogy az általuk kért szankciók feltétlenül szükségesek az egészséges piaci verseny visszaállításához, illetve próbálják igazolni állításukat, hogy a másik kilenc állammal kötött peren kívüli megegyezés kikötései nem tartják vissza a Microsoftot a monopolkodástól. Mindezt persze csak elvileg.

New York-i informátorunk szerint Kollar-Kotelly bírónő arra készül, hogy a végső monológokat a közbekérdezés klasszikus eszközével egy közvetítési tárgyalássá alakítsa. A bírónő igyekszik majd megállapítani, hogy pontosan melyek azok a megszorítások amelyek feltétlenül szükségesek a törvény betartatásához – így például pontosításra kérheti a Microsoft jogászait, akik a kilenc kemény állam javaslatát megfelelő körülíratlanság miatt kritizálták.

Antitrösztper-szakértők szerint Kollar-Kotelly birónő túlvállalta magát, amikor egyesítette az ügyeket: ha a pert folytató államok javaslatát fogadja el, és az időközben létrejött megegyezést elveti, az amerikai igazságügyminisztérium folytatni kényszerül az épp lezárt pert. Kollar-Kotelly igy szükségszerűen arra törekszik, hogy az időközben két csoportra vált felpereseket és a Microsoftot egy közös megoldás elfogadására bírja, amely valószínűleg középút lesz a két jogorvoslati javaslat: a megegyezésben foglalt Office ikonok deszktopról való eltávolítása illetve az Internet Explorer forráskódjának államok által követelt nyilvánosságra hozatala között.