A Vasas ügyvezetése a rendelkezésére álló bizonyítékok értékelése után arra a megállapításra jutott, hogy a május 18-án lejátszott negyedik Vasas-Honvéd vízilabda-bajnoki döntő mérkőzéssel kapcsolatban bűncselekmény alapos gyanúja merült fel.

Gyalog András, az angyalföldi klub elnöke ezt az információt azzal egészítette ki az MTI számára, hogy “a mérkőzés végkifejletét feltehetően befolyásoló versenybírói és mérkőzésvezetői tevékenységgel” akad olyan gondjuk, amelynek következtében ismeretlen személy által elkövetett bűncselekmény miatt feljelentést tettek a II. Kerületi Rendőrkapitányságon. A távirati iroda érdeklődésére, hogy miért ismeretlen a tettes, miközben a két játékvezető (Horváth Cs. és Madarasi), valamint a versenybíróságban tevékenykedők személye mindenki által ismert, az ügyvezető kitérő választ adott.

Arról még a Vasas irányítói, szakértői és tanácsadói körében is megoszlottak a vélemények, hogy mit szeretne elérni a klub a sportvilágban párját ritkító lépéssel. Akadt, aki semmilyen magyarázattal sem tudott szolgálni, s volt, aki bizonyos szponzori kérések ily módon történő érvényesítésére utalt. A II. Kerületi Rendőrkapitányságon nem sikerült elérni olyan vezetőt, aki érdemben tudott volna nyilatkozni a feljelentésről, s annak majdani, esetleges következményeiről.

A Honvéd a most sajátos megközelítésben napirendre került találkozó másnapján, az ötödik döntő összecsapáson nyerte meg a bajnokságot, botrányos körülmények között: a meccs tömegverekedésbe torkollott, s idő előtt véget ért. Az elsőfokú fegyelmi bizottság a Vasas négy pólósát, a csapat vezetőjét és edzőjét fél-, egy-, illetve másfél éves eltiltással büntette, egy Honvéd-játékos négy mérkőzésen nem játszhat. Az elmarasztaltak – az utóbbi kivételével – fellebbeztek. A véres vízi ütközetté fajuló eseményekkel kapcsolatban a X. Kerületi Rendőrkapitányság hivatalból indított eljárást csoportos garázdaság bűntette elkövetésének alapos gyanújával, ismeretlen tettesek ellen.