Bárándy Péter igazságügy-miniszter szerdán hivatalában fogadta Polt Péter legfőbb ügyészt; megbeszélésükön szó esett többek között a jogalkotás, az ügyészi javadalmazás, illetve a legfőbb ügyész személye iránti bizalom kérdéséről.

Bárándy Péter a találkozót követő sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy szóba került-e a Polt esetleges távozása, úgy válaszolt: nem és ennek így nem is szabad felmerülnie. A megbeszélésen szóba került, hogy nem teljesen osztatlan a bizalom a jelenlegi legfőbb ügyész iránt. Van egyfajta bizonytalanság a legfőbb ügyész megítélésében, ám erre csak a kiegyensúlyozott ügyészi munka adhat választ – szögezte le a miniszter. Hozzátette: a legfőbb ügyész biztosította arról, hogy minden elfogultság nélkül, a szakmai szabályok szerint folyik majd tovább az ügyészi tevékenység. Bárándy Péter kifejtette: az ügyészség megszüntető határozatai büntetőeljárásokat zárhatnak le, ezért itt csúcsosodik ki az ügyészi hatalom. Az effajta ügyészi döntéseket érte kritika az utóbbi időben, és bár a politika sokféleképpen magyarázhatja ezeket a határozatokat, a hozzáértők mégis tudják, hogy szakmai vagy más egyéb szempontok játszottak-e közre a döntések megszületésekor. Rámutatott: egy ügyészségi határozat magáért beszél. Én korábbi, ügyvédi minőségemben sok ilyen konkrét ügyről mondtam véleményt, de ezt igazságügy-miniszterként már nem tehetem meg – fűzte hozzá Bárándy Péter.

A miniszter arra a kérdésre, van-e alkotmányos válság Medgyessy Péter ügynökmúltjának napvilágra kerülése nyomán, úgy válaszolt: rossz a kérdés. Medgyessy Péternek nem ügynök, hanem SZT-tiszti (szigorúan titkos tiszt) múltja volt, az pedig, hogy ekként is védte az ország érdekeit, az én szememben nemhogy csökkentené, de épphogy növeli a miniszterelnök ázsióját – jegyezte meg Bárándy Péter. Hozzátette: a III/III-as múlt lenne kifogásolható, de Medgyessy Péter esetében nem erről van szó. Bárándy Péter kérdésre válaszolva elmondta: amennyiben államtitoksértést követett el a Medgyessy Péterrel kapcsolatos dokumentumot közreadó napilap, nem kerülhető el a feljelentés megtétele. Bárándy Péter a legfőbb ügyésszel folytatott megbeszélésről elmondta, hogy felmerült az ügyészi javadalmazás kérdése is, amely az eddigi gyakorlat szerint összefüggött a bírói fizetésekkel. Az igazságügyi tárca közelmúltban nyilvánosságra hozott elképzelései szerint jövő évtől egyszeri 50 százalékos fizetésemelést kapnának a bírák és azt követően pedig az infláció figyelembevételével történne a bérfejlesztés.

A miniszter a sajtótájékoztatón elmondta: álláspontja szerint a bírói és ügyészi fizetések között a jövőben nem kell szoros, automatikus összefüggésnek lenni, hozzátette azonban azt is, hogy erről még tárgyalások várhatók. Megjegyezte: számos érv hozható fel az eddigi gyakorlat folytatása mellett és nem hagyható figyelmen kívül az ügyészi kar közérzete sem. A találkozóról szólva a miniszter megemlítette, arról is tájékoztatta Polt Pétert: az ügyészi kar számíthat az új büntető kódexre.