Független szakértőkből álló bizottság kezdi meg hamarosan az adóhivatal számítógépes nyilvántartásának vizsgálatát. Arra keresik a választ, hogy nem tűntek-e el korábban adatok a rendszerből.

A Népszava információ szerint jövő héttől független vizsgálóbizottság tekinti át az adóhivatal informatikai rendszerét. A nemzetközi auditori jogosítvánnyal rendelkező szakértők arra keresik majd a választ, hogy eltűntek-e egykori Fidesz-közeli cégek adatai Simicska Lajos volt APEH-elnök hivatalba lépésekor. A lap úgy tudja, hogy a közelmúltban lezárult számvevőszéki bizottság megállapítása szerint az adóhivatal informatikai rendszere több szinten ellenőrzött és megfelel az adatvédelmi követelményeknek.

Mint ismert, 1998-ban a halottak napja előtt szabadságra küldték az APEH Dél-budapesti Igazgatóságának dolgozóit. Egyes feltételezések szerint ennek oka az volt, hogy a munkatársak távollétében tüntessék el az informatikai rendszerből a fantomizálódott Fidesz-cégek adatait. Az APEH belső ellenőrzése szerint nem tűntek el adatok a számítógépes nyilvántartásból. Az adóhivatal mindenesetre felkészült arra is, ha mégis visszaélésekre derítene fényt az új vizsgálat. Ebben az esetben feljelentést tesznek majd.