Becsületsértés miatt pert indított az olasz kormányfő a “Pénznek nincs szaga” című könyv szerzői és kiadója ellen 10 millió eurós kártérítést követelve.

A mű, amelyet Marco Travaglio újságíró és Elio Vetri egykori baloldali parlamenti képviselő írt, 2001 februárjában jelent meg a Riuniti kiadónál. A könyv alapján több újság is cikksorozatban foglalkozott az ország leggazdagabb emberének tartott Berlusconi magánvagyonának eredetével.

“Nem hiszem, hogy elítélnek bennünket. Csak hivatalos dokumentumokat hoztunk nyilvánosságra. Ha Berlusconinak mégis sikerül valahogy elérnie, hogy fizetnünk kelljen neki néhány millió eurót, akkor legalább mindenki tudni fogja, honnan származik ez az összeg” – mondta Travaglio.

A könyv szerzői ellen a miniszterelnökön kívül a Berlusconi vezette Forza Italia párt, a tulajdonában lévő Fininvest beruházási társaság és a Mediaset reklámügynökség, valamint Giulio Tremonti pénzügyminiszter is bírósági eljárást kezdeményezett.

Mint az AFP utalt rá, Olaszországban 2001-ben 350 ezer példányt adtak el a könyvből, amelynek sikerén felbuzdulva a kiadó elkészíttette a mű francia és spanyol fordítását is.