A kulturális tárca vezetője, Görgey Gábor kezdeményezésére július 4-én a filmszakma képviselői László Csaba pénzügyminiszterrel is egyeztetnek a magyar mozgóképipart érintő kérdésekről. Ez egyértelmű jel arra, hogy a mozgóképtörvény még az idén megszületik – állítja Grunwalsky Ferenc, a Magyar Mozgókép Közalapítvány elnöki tisztének várományosa.

“Az elmúlt tíz évben különféle kezdeményezés történt a filmtörvény érdekében, Görgey Gábor lépése több mint biztató” – nyilatkozta Grunwalsky Ferenc operatőr-rendező. “A kulturális tárcák a korábbi időszakban a pénzügyi kormányzattal sosem tudtak megegyezni, több törvénytervezet azon bukott meg, hogy a filmipar financiális hátterét nem sikerült tisztázni.” Grunwalsky állítja, a pénzügyi tárca bevonása a tárgyalásokba reményt ad arra, hogy még az idén megszületik egy klasszikusan kidolgozott mozgóképtörvény. “Végre felismerték, a film nemcsak művészet, hanem iparág is, amely a gazdaság húzó‡gazata lehet.”

A készülő jogszabálynak több részlete még az előző kormány idején megszületett. Valószínű, a végleges mozgóképtörvény is rögzíti, hogy az állam a GDP négy ezrelékét, jelenleg mintegy hatmilliárd forintot a magyar játékfilmek támogatására fordít. A kormány a dokumentumfilmekre, az ipar működtetésére, új beruházásokra, az 50 moziból álló országos artmozihálózat létrehozására még ezen felül költ. Évente 25 játékfilm készülhet, s 60 tévéfilm. “Rendszeres, elegendő és demokratikus támogatást kaphat a magyar film” – fűzi hozzá Grunwalsky Ferenc, utalva arra, hogy az új kormány elismeri a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK működését. A közalapítvány alapítói körét azonban szűkíteni fogják, szerkezetét az új feladatokhoz alakítják.

A tárca várhatóan hozzájárul ahhoz is, hogy az idén megfelelő számban készüljön magyar játékfilm. Az alkotók 600-800 millió forint rendkívüli támogatást remélnek. A mozgóképtörvény ki fog térni arra is, hogy az állam milyen garanciákat tud vállalni nemzetközi koprodukciók esetében, s milyen módon lehet majd az Európai Unió filmes programjaiba bekapcsolódni. Ez ügyben is tárgyalt Budapesten Christopher Marcich, az Európai Mozgókép Alapítvány ügyvezető igazgatója, aki többek között találkozott Tóth Erzsébettel, az MMK főtitkárával.