A tulajdonosok – a földárveréseken kívül – már ötödik éve nem tudják felhasználni papírjaikat

A kárpótlási jegyek ügyében megkezdődött az alkotmányossági vizsgálat, amelyet a Kárpótlási Jegytulajdonosok Érdekvédelmi Egyesülete kezdeményezett azért, mert a jegyek tulajdonosainak többsége már ötödik éve nem tudja felhasználni értékpapírját.

Erről szóló tájékoztatójában az egyesület emlékeztet arra, hogy László Csaba pénzügyminiszter még a választások előtt ígéretet tett arra, hogy kormányváltás esetén legkésőbb augusztusig előterjesztik megoldási javaslatukat a kárpótlási jegyek felhasználásáról. A szervezet tagjai László Csabának nemrégiben írt levelükben reményüket fejezték ki, hogy a pénzügyminiszter ígéretének megfelelően megteszi a szükséges intézkedéseket a kárpótlási jegyek végleges kivonása érdekében.

Jelenleg csak az alanyi kárpótoltak csekély hányada használhatja fel kárpótlási jegyét földárveréseken.

  • “Ha a kárpótlási jegyek ellenében állami tulajdonú vagyontárgyakat ajánlanak fel, akkor tőzsdére bevezetett cégeket célozzanak meg, tekintettel a kistulajdonosok magas számára” – javasolja a szervezet hozzátéve, hogy ezeknek a cégeknek mérhető a piaci értéke.

A kárpótlási jegy, mint értékpapír által megtestesített, az állammal szemben fennálló követelés kielégítésénél nem lehet különbséget tenni a kárpótlási jegy tulajdonosai között. A szervezet által megindított jogi eljárások addig folytatódnak, amíg a kárpótlási jegyek törvény szerinti felhasználhatóságát vagy kifizetését nem biztosítják – hangsúlyozzák a közleményben.

Korábban már fizetési meghagyást is beadott a Fővárosi Bíróságra az egyesület.