Várhatóan még a nyár folyamán összeül a magyar-szlovák kisebbségi vegyes bizottság, amely a kedvezménytörvény szlovákiai végrehajtásával kapcsolatban jelenleg fennálló nézetkülönbségek tisztázását, az ezzel összefüggő érdemi előrelépést kívánja elérni.

Erről Medgyessy Péter magyar és Mikulás Dzurinda szlovák miniszterelnök szombati esztergomi megbeszélésén volt szó. A két politikus a visegrádi együttműködésben (V4) részt vevő országok kormányfőinek csúcstalálkozója előtt tárgyalt.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő a szűk körű megbeszélést követően újságírók előtt elmondta: az eszmecserén kölcsönösen jó szándék és tárgyalókészség volt tapasztalható a kedvezménytörvény végrehajtása ügyében, bár az álláspontok egyelőre több szempontból is távol állnak egymástól.

A két miniszterelnök felállított egy menetrendet, amely szerint négy alapelvnek megfelelően törekednek az érdemi előrelépésre: a kedvezménytörvényben rögzített szándékok teljesüljenek, illetve a jogszabály végrehajtása az európai kisebbségi normáknak megfelelően, valamint Szlovákia és az ott élő magyar közösség számára is elfogadható módon történjen.

A kisebbségi vegyes bizottság ülésének időpontját és pontos napirendjét a CEFTA-országok jövő heti pozsonyi tanácskozásán véglegesíti a két külügyi államtitkár.

A kormányszóvivő tájékoztatása szerint a Medgyessy-Dzurinda találkozón – amelyen Eduard Kukan szlovák külügyminiszter is jelen volt – mindkét miniszterelnök jelezte elkötelezettségét a V4 elmélyítésében és továbbfejlesztésében.