A brit internetes rendőrség vezetése arra figyelmeztet, hogy a vállalati informatikai vezetők emberrablók és a szervezett bűnözés áldozatává válhatnak.

A számítástechnikai főnökök ugyanolyan támadásoknak lehetnek kitéve, mint amilyenek a múltban több esetben a bankok menedzsereit érték – jelentette ki az angol Computing számítástechnikai magazinnak Len Hynds, a brit nemzeti hi-tech bűnüldözési egység (NHTCU) munkatársa.

Zsaroló betörők

A számítógépes rendőri egységnek már jutott tudomására olyan eset, ahol bűnözői csoportok vállalatokat zsaroltak meg, miután azok számítógépes rendszerében biztonsági hibákat fedeztek fel. “Ezek után elképzelhető, hogy hamarosan a rendszergazdák testi épsége forog veszélyben” – mondta Len Hynds.

A szervezett bűnözői csoportok megfélemlíthetik a felelősöket, hogy kiszedjék belőlük az információt. Ezért a NHTCU felszólította a célcsoportba tartozó vállalatokat, hogy javítsák a munkatársak felvételénél alkalmazott szűrőket, és ügyeljenek a számítógépes adatokhoz hozzáféréssel rendelkező alkalmazottaikra.

A brit cégek közel háromnegyede bizalmas adatokat tárol a számítógépes hálózatán, és sokat kell még tenniük ahhoz, hogy egyetlen személy ne legyen teljes felelősséggel a teljes információmennyiségért. “A cégeknek mérlegelniük kell a felelősség szétosztását. Nehezebb megkörnyékezni emberek csoportját, mint egyetlen embert” – mondta Adrian Reid.