Mivel tegnap éjfélig sem fizetett a Fidesz a postának a két választás között kézbesített 3,5 millió kampánylevél után, az állami válallat mindenképpen bírósághoz fordul. A párt eddig, arra hivatkozva, hogy a társaság nem minden küldeményt postázott, elzárkózott összesen 109 millió forintos tartozása megfizetésétől, s bizonyos jelek arra utalnak, hogy a jövőben sem törleszti adósságát.

A Magyar Posta Rt. nem mond le arról, hogy érvényesítse követelését a Fidesz Magyar Polgári Párttal szemben – tájékoztatta a Magyar Hírlapot Gyimesiné Etsedy Sarolta, a budapesti igazgatóság vezetője. Leszögezte: az állami vállalat időben teljesítette a választások két fordulója között a párt kampányleveleinek kézbesítését. Ennek díja 109 millió forint, amit a Fidesz a vállalat többszöri felszólítása ellenére sem utalt még át. Az igazgató közölte: 3,5 millió levelet postáztak, amit a Fidesz meg is köszönt.

Gyimesiné Etsedy Sarolta nem tud arról, hogy a megrendelővel vitájuk lenne a szerződésszerű teljesítésről, mint ahogy azt Pokorni Zoltán pártelnök korábbi nyilatkozataiban állította. Az tény, hogy a 3,5 millió levél 2,53 százalékát objektív okok miatt nem sikerült kézbesíteni, mert a címzett időközben elköltözött vagy elhalálozott. Arra a fideszes felvetésre, miszerint többen jelezték a pártnak, nem kapták meg az exkormányfő által aláírt leveleket, az igazgató közölte: ebben nincs semmi különös, ugyanis a feladott küldemények száma a lakossági címhelyek számánál 300 ezerrel kevesebb volt. Egyébként a Postához is érkeztek olyan jelzések, hogy a főváros egyik-másik kerületében, a nagyobb városokban többen hiába keresték postaládájukban az Orbán-leveleket. A postai vezető hangsúlyozta: a Fidesz eddig semmilyen kifogást nem jelentett be a kézbesítéssel kapcsolatban.

Az igazgató ugyanakkor leszögezte azt is, hogy a vonatkozó jogszabályi előírások alapján közönséges levélpostai küldemények esetén – mint amilyenek az Orbán-levelek is voltak – a feladott küldemények díjának megfizetése mellett díjtérítés nem jár vissza. Magyarul arról van szó, mivel a kampányleveleket nem ajánlott formában, illetve más könyvelt küldeményként adták fel, így – ha azok nem érkeztek volna is meg a címzettekhez – a feladó akkor sem reklamálhat. Pontosabban kifogással élhet, de semmilyen anyagi kártérítésre nem tarthat igényt. Ugyanakkor a posta, mivel legutolsó felszólításuk alapján a fizetési határidő elsején éjfélkor lejárt, nyugodtan bíróság elé viheti a nemfizetés-ügyet.

Ezt meg is tesszük – hangsúlyozta Gyimesiné Etsedy Sarolta -, aki szerint ezt követően a bíróság fizetési meghagyást bocsát ki a Fidesz ellen. Ha a párt ezután sem teljesíti tartozását, akkor per veszi kezdetét az állami vállalat és a volt kormányzó párt között. Etsedy Sarolta biztos abban, hogy nyernek, és abban is, hogy a 109 millió forint mellett a bíróság a Fideszt késedelmi kamat megfizetésére is kötelezi. Ennél a jegybanki alapkamat az irányadó, amelynek nagysága 9 százalék. Az újságírók felvetésére, hogy hétfőn járt le a posta által adott fizetési határidő, amely szerint a Fidesznek 109 millió forintot kell fizetnie a választási kampány végén kézbesített levelekért, Pokorni Zoltán, a Fidesz elnök-frakcióvezetője tegnapi sajtótájékoztatóján úgy reagált: jogi vita van a szerződés körül, ezért nem fizet a Fidesz. Farkas Attila szóvivő később úgy nyilatkozott: peres úton vagy peren kívül rendezik a Magyar Postával a jogi vitát. Miután a vita lezárul, természetesen fizetni fognak.