Baltasar Garzón spanyol bíró befejezte azt az öt éves vizsgálatot, amelynek alapján a madridi országos bíróságon vádemelést kérelmezett 64 olyan személy ellen, akik politikai, pénzügyi és propagandaszervezeteken keresztül támogatták a baszk szakadár terrorszervezet, az ETA működését.

A 64 személy ellen fegyveres bandához való tartozás, illetve annak támogatása vádjával kívánnak eljárást indítani – jelentette a keddi spanyol sajtó. A vizsgálat összefügg a spanyol parlamentben nemrég elfogadott párttörvény-módosítással, amelynek alapján várható, hogy megkezdődik az ETA pártja – az Egység (B), régebbi nevén Baszk Állampolgárok (EH), még régebbi nevén Népi Egység (HB) – törvényen kívül helyezése. A cél az ETA politikai, pénzügyi, nemzetközi, propaganda- és kulturális hálózatának teljes felszámolása, miután számos bizonyíték van arra, hogy ezek a félig legális szervezetek aktívan támogatják a terrorszervezetet.

Garzón bíró óriáspert kíván összehívni a 64 vádlott ügyében. A vádlottak közt vannak a börtönben lévő ETA-foglyok érdekvédelmi szervezete, a Gestoras Pro Amnistía, az ETA ifjúsági szervezete, a Haika és a nemzetközi szervezet, a Xaki tagjai, valamint azoknak az úgynevezett “népi borozóknak” a tulajdonosai, ahol a terroristákat támogatók összegyűlnek, szervezkednek, új tagokat toboroznak és beszedik a baszk üzletemberektől kizsarolt pénzt, vagyis a “forradalmi adót”. Garzón bírónak az ötéves vizsgálat alatt sikerült elérnie, hogy bezárassa az ETA egyik napilapját, az Egint, és rádióadóját, az Egin Irratiát.