A hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) másfél tucatnyi koszovói albán, közöttük jó néhány tartományi politikai vezető ellen nyomoz azzal a gyanúval, hogy háborús bűncselekményeket követtek el – jelentette be szerdán belgrádi sajtótájékoztatóján a szerbiai igazságügyi miniszter.

Vladan Batics közölte, hogy az NT továbbította Belgrádnak a nyomozásról szóló jelentését. Batics szerint a gyanúsítottak listáján 19 “albán terrorista”, illetve a feloszlatott Koszovói Felszabadítási Hadsereg volt vezetője szerepel. A névsorban található néhány egykori UCK-parancsnok neve is, akik jelen pillanatban felelős politikai tisztségeket töltenek be Koszovóban. A listán szerepel a többi között Hasim Thaqi, a Koszovói Demokrata Párt elnöke, Ramus Haradinaj, a Szövetségi Koszovó Jövőjéért elnevezésű párt elnöke, Jakup Krasznicsi, a koszovói kormány egyik minisztere és Agim Ceku, a Koszovói Védelmi Hadtest (TMK) parancsnoka is.

Rada Trajkovics, a koszovói parlament szerb képviselőcsoportjának vezetője ugyanezen a sajtótájékoztatóján közölte, hogy a lista még nem végleges, mivel meg kell állapítani azon személyek felelősségét is, akik a nemzetközi haderő bevonulása után követtek el bűncselekményeket a tartományban élő szerbek terhére. A politikus asszony szerint a koszovói békefenntartó erő (KFOR) olyan személyeket tudna felvonultatni, akik tanúskodnának Agim Ceku ellen.

Rada Trajkovics egy albán nyelvű pristinai lapnak nyilatkozva közölte, hogy nyilvánosságra hozza a gyanúsítottak teljes listáját, amennyiben a tartományi parlament kérdőre vonja minapi kijelentése kapcsán, miszerint “a koszovói intézményekben terroristák ülnek és tevékenykednek”. Ha úgy adódik – mondta -, akkor bemutat egy videót is, amelyen tanúk számolnak be a szóban forgó személyek által elkövetett bűncselekményekről. Trajkovics asszony közölte, hogy alkalomadtán megkérdezi Michael Steinertől, az ENSZ koszovói misszióvezetőjétől, milyen célt szolgálnak azok a tartományi intézmények, amelyekben olyan emberek tevékenykednek, akik ellen Hágában nyomoznak. Az NT eddig egyetlen koszovói albán ellen sem emelt vádat.