A Fővárosi Közigazgatási Hivatal a fővárosi parkolási rendszer felülvizsgálatakor megállapította, hogy az erről szóló rendelet több pontja is jogsértő vagy rossz. A hibák kijavítására javaslatot tesznek, de ha ez nem történik meg, akkor bírósághoz, illetve az Alkotmánybírósághoz fordulhatnak.

A fővárosi parkolásról szóló rendelet több pontja jogsértő, és bizonyos részei gyakorlati szempontok alapján rosszak – állapította meg a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vizsgálata. A hivatalnál a parkolási rendszer felülvizsgálatáról még a korábbi vezető, Grespik László döntött. Az ügyben két irányban folyt a vizsgálat. Egyrészről megállapították, hogy a főváros területén működő egyik parkolási társulás létrehozásáról szóló megállapodás jogilag hibás. Itt a társulás alapító okiratával van a probléma, mert bár nem jogi személyről van szó, olyan szerződéseket köt, és olyan feladatokat végez, amire nem jogosult – tudtuk meg Földvári Bélától, a hivatal Törvényességi Ellenőrzési Főosztályának vezetőjétől. Emiatt a Fővárosi Közigazgatási Hivatal jövő hétre egyeztetésre hívta az illetékeseket.

A vizsgálat másik tárgya maga a parkolási rendelet volt. Itt arra a következtetésre jutottak, hogy bizonyos pontok jogsértőek, és vannak, melyek bár nem jogsértőek, de gyakorlati szempontok alapján rosszak. Ilyen például, hogy nem egyértelmű a közterület-felügyelők és parkolási társulások embereinek (például parkolóőrök) hatásköre. A feladatok sokszor ütköznek, amiket el kell határolni – mondta Földvári Béla. A hibák közt kiemelte, hogy a mozgássérültek parkolását a KRESZ szabályozásához képest korlátozza a rendelet. Hozzátette, hogy több pontja is van a rendeletnek, ahol nem elég egyértelmű és nehezen értelmezhető.

A hivatalhoz a lakosságtól érkezett panaszok közül megemlítette, hogy a taxisokat nem egyenlő elbírálásban részesítik a kerületek, ugyanis nem egyforma kedvezményeket kapnak vagy nem kapnak. Azt is nehezményezték a fővárosiak, hogy ha valaki két kerületben tevékenykedik (egyik helyen például lakása van, a másik kerületben pedig cégének bejegyzett székhelye) akkor csak egy helyre kaphat parkolási kedvezményt. A Fővárosi Közigazgatási Hivatal a hiányosságok feltárása után először felszólítja az illetékeseket (itt a fővárosi önkormányzatot és az érintett önkormányzatokat), hogy oldják meg a helyzetet. A főosztályvezető szerint ezeket a felhívásokat általában el szokták fogadni. Ha nem ez történne, akkor a parkolási társulás ügyében a bírósághoz fordulhat a hivatal, a fővárosi rendelet miatt pedig az Alkotmánybírósághoz.