Az elmúlt hónapok egyik legvitatottabb javaslatával állt elő szerdán David Blunkett brit belügyminiszter, indítványozva a személyazonossági igazolvány bevezetését. E javaslat a polgári szabadságjogokért küzdő csoportok, továbbá a kormánypárti, és az ellenzéki padsorokból tekintélyes képviselők heves tiltakozását váltotta ki.

Ennek ellenére Blunkett mégis előállt az indítvánnyal, amelynek ötlete a tavaly szeptemberi, az Egyesült Államokban elkövetett terrorcselekmények nyomán fogant. Ebből is következően elsődleges célja a terrorizmus, illetve az illegális bevándorlás elleni erőfeszítések segítése lenne, de Blunkett szerint legalább ennyire fontos az egészségügyi ellátáshoz, az oktatási, illetve foglalkoztatási lehetőségekhez és nem utolsósorban a különböző állami juttatásokhoz való hozzájutás könnyítése. Ez is magyarázza, hogy a személyazonossági igazolvány egyfajta jogosultsági kártya néven kerülne be a köztudatba.

Parlamenti beszédében a belügyminiszter azt hangoztatta: az igazolvány bevezetése mögötti legfontosabb megfontolás az, hogy segítsék az állampolgárok mindennapi életét. Nyomatékosan kizárta, hogy kötelező igazolványról lenne szó, s hozzátette: a hathónapos konzultációs folyamat legfőbb célja annak kiderítése, hogy az állampolgárok milyen szolgáltatásokhoz kapcsolnák legszívesebben az igazolványt. Nagy-Britanniában 1952-ig létezett a mostanihoz hasonló személyazonossági igazolvány, azóta a britek – a világ számos országával ellentétben – semmifajta ilyen jellegű hivatalos dokumentummal nem rendelkeznek.

A jelenleg is érvényben lévő menekülteknek járó igazolványhoz hasonló személyazonosságit terveveznek. A tervek szerint az igazolvány – amennyiben bevezetésre kerül – fényképet, ujjlenyomatot és személyes információkat foglalna magában. A már említett polgárjogi csoportok mindenekelőtt ezt sérelmezik, hangoztatva, hogy mindez hatóságok részéről visszaélésekre adhatna okot. Támogatja viszonyt az igazolvány bevezetését a rendőrök országos egyesülete, hangoztatva, hogy egy ilyen dokumentum mindenképp megkönnyítené a bűnözők elleni harcot.

Blair miniszterelnök semleges állásponton vannak, s mindenekelőtt a közvélemény állásfoglalására kíváncsiak. A parlamenti pártok képviselői megosztottak mind a Munkáspárton, mind az ellenzéki konzervatívok táborán belül. Az ugyancsak ellenzéki liberális demokraták viszont egyértelműen a személyazonossági tervezett bevezetése ellen vannak. A tiltakozók egyik legfőbb érve pedig az, hogy az igazolvány országos méretű meghonosítása csillagászati összegbe kerülne.