Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke a bővítést és az intézményi reformokat nevezte meg a most kezdődött második félév legfontosabb feladatainak az Európai Unió számára.

Az Európai Parlament nyári szünet előtti utolsó teljes ülésén Strasbourgban Prodi megerősítette, hogy az októberi csúcsértekezletre a bizottság már meg fogja nevezni azokat az országokat, amelyeket érettnek tart a felvételre és amelyekkel az év végi koppenhágai csúcsra be akarja fejezni a csatlakozási tárgyalásokat. Hozzátette, hogy mind a tíz erre legesélyesebb ország, köztük Magyarország várhatólag a megnevezettek között lesz. Utána jövő márciusban lehetne aláírni a csatalkozási szerződéseket velük, majd a felvétel érvénybe léphet valamikor 2004-ben – feltéve persze, hogy addig minden tagország megerősíti a nizzai szerződést, vagyis az írországi népszavazáson ősszel pozitív eredmény születik.

Prodi hangoztatta, hogy az EU sikeres bővítéséhez sokoldalú reformokat kell végrehajtani a közös szervek működésében. Ezek közül néhányat már lefektettek a legutóbbi sevillai csúcsértekezleten a csúcsok és a miniszteri tanácsülések hatékonyságának javítására. Az európai konvent ennél is távlatosabb reformokat készít elő. Ezek közül kiemelte, hogy jobban össze kell hangolni a tagok gazdasági és pénzügyi politikáját, biztonsági és igazságügyi együttműködését, harcban a szervezett bűnözés és az illegális bevándorlás ellen, végül az EU-nak jelentősebb szerepet kell betöltenie a világ politikai szinpadán.

Befejezésül arról szólt Prodi, hogy az EU-nak vezető szerepet kell játszania Johannesburgban a fenntartható, azaz a környezetvédelem szempontjaival összehangolt gazdasági növekedés világértekezletén. A második félév feladatairól szóló általános vitában előzőleg a legnagyobb pártcsoport, az Európai Néppárt (EPP) elnöke, Hans-Gert Pöttering német képviselő élesen bírálta Gerhard Schröder német kancellárt, amiért a bővítési tárgyalások befejezését szerinte az EU közös mezőgazdasági politikájának jövőjétől tette függővé. Pöttering felszólította Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnököt, az EU soros elnökét, hogy határozottan utasítsa el, ha bármely tagállam valamilyen új feltételt támasztana a bővítéssel kapcsolatban.