Egy texasi megye illetékesei úgy vélik, hogy a Ford Crown Victoria járőrkocsik rosszul vannak megtervezve, és ezért az autók benzintankja gyakran felrobban a karambolokban. A gyár szerint az autó biztonságos, csak néha nagyon veszélyes helyzetekben használják.

A texasi Nueces megye illetékesei keresetet nyújtottak be a Ford Motor Co. ellen a Crown Victoria járőrkocsik tervezési hibájára hivatkozva – közölte az AP. A dokumentum szerint a járőrkocsik rosszul megtervezett benzintartálya legalább tizenegy rendőr halálát okozta. Többször előfordult ugyanis, hogy járőrök kisebb sérülésekkel megúszták, mikor autójukba hátulról rohant bele egy kocsi, de életüket vesztették, miután az ütközés nyomán felrobbant a benzintank. A megye azt szeretné, ha a cég saját költségén átalakítaná az autókat. A bíró július 22-én tart meghallgatást, és ezután dönti el, hogy hoz-e valamilyen előzetes határozatot. Ebben utasíthatja a Fordot, hogy figyelmeztesse a rendőrőrsöket, illetve javasoljon valamilyen ideiglenes megoldást az autók biztonságosabbá tételére.

Sara Tatchio, a Ford szóvivője az üggyel kapcsolatban csak annyit közölt, hogy a cégnél még nem látták a keresetet. “A Crown Victoria baleseti statisztikái azt mutatják, hogy ez egy biztonságos autó. A rendőrségnél az autókat gyakran nagyon veszélyes helyzetekben használják, ezért próbálunk majd olyan megoldásokat találni, amikkel a járőrök számára még biztonságosabbá tehetjük azokat” – mondta. A mostani nem az első a Crown Victoriával kapcsolatos panaszok sorában. Novemberben szövetségi vizsgálat indult az autókkal kapcsolatban, egy hete pedig az arizonai főügyész találkozott a Ford tervezőivel, miután három év alatt három járőr halt meg a kigyulladt járművekben. Jelenleg körülbelül négyszázezer Crown Victoria rendőrautó fut az amerikai utakon, ebből húszezer Texasban. 2001-ben a gyár 56500 darabot adott el a típusból.