Az 1956-os mosonmagyaróvári sortűz ügyében a Legfelsőbb Bíróság (LB) a törvény kötelező rendelkezése folytán arra kényszerült, hogy lényegi változtatások nélkül jogerőre emelje csütörtökön kihirdetett másodfokú döntésével a tavaly született elsőfokú ítéletet, jóllehet az több ponton, így a büntetéskiszabás enyheségét tekintve is törvénysértő.

A több mint félszáz halálos áldozatot követelő l956. október 26-i vérengzés büntető perének négy vádlottja volt. Közülük Dudás István nyugállományú határőrezredes egykori laktanyaparancsnok ez év júniusában elhunyt, így vele szemben az LB megszüntette az eljárást, a másik három 1956-ban sorkatonai szolgálatot teljesítő vádlott közül pedig egynek az ügyében még az első fokon eljáró ügyész ejtette a vádat.

Az LB csütörtökön a fennmaradó két vádlott közül a negyedrendű esetében, a védői fellebbezésnek helyt adva, a felmentés indokát, amely első fokon még bebizonyítottság hiánya volt, bűncselekmény hiányára változtatta. A harmadrendű vádlottat első fokon a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság katonai tanácsa tavaly két év, három évre felfüggesztett fegyházzal sújtotta, társtettesként több emberen szándékos emberöléssel elkövetett emberiség elleni bűntett miatt.

Az LB szerint ez a rendelkezés törvénysértő többek között azért, mert a megyei bíróság tévesen, fenyegetésre hivatkozva alkalmazta a büntető törvénykönyv enyhítő szakaszát, illetve azért is mert felfüggesztette a szabadságvesztés végrehajtását. Ám mivel az első fokon eljáró ügyész nem jelentett fellebbezést a harmadrendű vádlott terhére, a súlyosítási tilalom miatt az LB lényegében helybenhagyni kényszerült a saját megítélése szerint is törvénysértően enyhe büntetést.