Mivel a lemezkiadók jogi harca eredménytelen volt az online fájlcsere-szolgáltatások ellen, könnyen lehet, hogy a társaságok a jövőben magánszemélyek ellen is jogsértési pereket indítanak.

Mivel a felhasználók millióinak számítógépeit összekötő, P2P (Peer-to-Peer – egyenrangú hálózat) technológiára épülő online fájlcsere-szolgáltatásokon folyó illegális zeneterjesztést az egyes hálózatok ellen indított, és egyébként sikeres jogsértési perek nem tudták visszaszorítani, az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) új eszközökhöz fordul. Egyes ipari hírforrások szerint a RIAA fontolóra vette, hogy a jövőben magánszemélyekre is kiterjeszti jogi háborúját. A hírforrások szerint a lemezkiadók még nem döntöttek a magánszemélyek ellen irányuló perekről, annyi azonban biztos, hogy a társaságok szeretnék, ha a felhasználók kétszer is meggondolnák, mielőtt szerzői jogok által védett zeneszámokat tesznek elérhetővé, illetve töltenek le az internetről.

Mindez, amennyiben megvalósul, természetesen még nem jelenti azt, hogy a jövőben minden zenefájlt töltögető felhasználó bíróság elé állhat, de a legaktívabb zenekalózokat felelősségre vonnák a kiadók. – Napirenden van a kérdés – mondta egy névtelenséget kérő vezető. – A cél az emberek elriasztása lenne – tette hozzá. A lemezkiadók ez idáig azok ellen a társaságok ellen indítottak pereket, amelyek fájlcserehálózatukon tudatosan elősegítették a kalózmásolást. Maguk a fő elkövetők, a felhasználók biztonságban érezhették magukat. A lemezkiadók törekvése arra a tényre épül, hogy a fájlcserehálózatokon elérhető zeneszámok 90 százalékát a felhasználók egy szűk köre, mintegy 10 százaléka teszi elérhetővé. A társaságok ezt a 10 százalékot szeretnék elriasztani, ami elegendő lenne az illegális zeneterjesztés jelentős visszaszorításához.