A diákhitel bevezetése óta eltelt egy évben 87139 hallgatónak folyósítottak összesen 15,1 milliárd forintot – közölte tegnapi, a 2001/2002-es tanévet értékelő sajtótájékoztatóján Õri András, a Diákhitel Központ (DK) Rt. kommunikációs igazgatója. Emlékezetes, a diákhitelt tavaly szeptemberben vezették be: a 35 év alatti, magyar állampolgárságú, főiskolai, egyetemi vagy kiegészítő alapképzésben, valamint akkreditált iskolarendszerű felsőfokú szakképzésben részt vevő hallgatók 10, 15 és 21 ezer forintos havi összegek közül választhattak. A hitel kamata az első két félévben 9,5 százalék volt, a felvett összegek törlesztését pedig a munkába állás után kell megkezdeni: a bruttó fizetés hat százalékát vonják majd le a hallgatóktól.

Õri András elmondta, a diákok többsége a havi 21 ezer forintos konstrukciót választotta, a legtöbb hitelfelvevő a nappali tagozatosok köréből került ki. A diákhitel Baranya megyében volt a legnépszerűbb: itt a jogosultak több mint harmada élt a lehetőséggel. A Győr-Moson-Sopron megyeieknek viszont csak az ötöde vette igénybe eddig a diákhitelt. Januártól lehetőség volt kérni a hitel egyösszegű folyósítását: erre csaknem 19 ezer hallgató tartott igényt. Volt olyan hallgató is – az első félévben 172, a másodikban további 250 -, aki meggondolta magát, és felmondta a DK-val kötött szerződését.

Egy májusi kormányrendelet értelmében a havonta felvehető legmagasabb hitel összege szeptembertől 25 ezer forintra emelkedik, így a hallgatók a jövő tanévtől már négyféle összeg: havi 10, 15, 21 és 25 ezer forint közül választhatnak. Annak, aki 25 ezer forintra tart igényt, és már ügyfele a DK-nak, egy módosító kérelmet kell beadnia október 1-jéig: az ehhez szükséges formanyomtatvány megvásárolható a postákon, vagy letölthető a DK honlapjáról (www.diakhitel.hu). Azoknak a hallgatóknak, akik eddig nem igényeltek diákhitelt, ám a legközelebbi, október 15-i kifizetéssel már szeretnének hozzájutni a hitelhez, szeptember 18-ig kell beadniuk kérelmüket. Õri András emlékeztetett: a diákhitel kamata a 2002/2003-as tanév első félévében továbbra is 9,5 százalék marad.