A sorjázó vállalati könyvviteli botrányok után az amerikai elnök új törvényeket készül bejelenteni a hasonló esetek ismétlődésének elkerülése végett; előzetes hírek szerint a könyvelési visszaéléseket súlyos esetekben börtönnel is fenyegetnék.

A Reuters álal hétfőn idézett republikánus források szerint a Bush által kedden ismertetendő tervezet új büntetőjogi eszközöket tartalmaz szándékosan félrevezető eredményjelentések közzététele esetére. A jelen szabályozás alapján legfeljebb bírság szabható ki ilyen esetekben az illetékes vállalatvezetőkre. Az új büntetési tételekről a hivatalos Washington egyelőre hallgat; Ari Fleischer elnöki szóvivő csak annyit mondott, hogy ha “valaki visszaél a szabad vállalkozás rendszerével, azt felelősségre fogják vonni”.

Elemzők szerint azzal, hogy nyilvánosan foglal el keményebb álláspontot a vállalati szféra csalárd eljárásaival szemben, Bush elnök igyekszik politikailag eltávolodni azoktól a vállalatoktól, amelyek hírek szerint komoly adományokkal támogatták az ő választási kampányát is 2000-ben. Ezek közé tartozott az Enron, amely tavaly az amerikai gazdaságtörténet legnagyobb csalárd csődjét produkálta. Azóta “rendellenességek” derültek ki egyebek mellett a WorldCom távközlési cég, a Xerox irodagépgyártó és legutóbb éppen hétfőn a Merck gyógyszergyár könyvvitelében is. Korábbi részvényeladási és vállalatvezetési eljárásai miatt Bush és alelnöke, Dick Cheney is reflektorfénybe került az utóbbi hetekben.

Demokrata törvényhozók a botrányok nyomán az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) elnökének menesztését is célszerűnek tartanák. Tom Daschle, a szenátus többségi demokrata frakciójának vezetője a CBS tévé politikai magazinműsorában “hatalmas csalódásnak” nevezte Harvey Pitt tevékenységét. Daschle szerint Pitt “túlságosan meghitt viszonyt ápol” az amerikai vállalati szektorral, és ennek eredménye sok esetben túlzottan megengedő hozzáállás volt. A képviselőház kisebbsáégi demokrata vezetője, Nancy Pelosi a CNN-nek szintén azt mondta: Pittnek nem szabadna jelenlegi posztján lennie, mivel SEC-elnöki megbízatása előtt a könyvvizsgálók szakamai szövetségét képviselte.