Hatvan muzulmán meggyilkolására, valamint falujuk felgyújtására adott parancsot a vádak szerint a Boszniában vasárnap elfogott szerb származású irodalmár-politikus.

A boszniai békefenntartó haderő, az SFOR vasárnap este megerősítette, hogy katonái elfogták a boszniai Szerb Demokrata Párt (SDS) egykori bratunaci elnökét, Miroslav Deronjicot. Deronjic nem volt rajta a a volt jugoszláviai háborús bűnökkel foglalkozó Nemzetközi Törvényszék nyilvános vádlottlistáján, de neve feltételezhetően szerepelt a testület titkos listáján.

Az SFOR közlése szerint a férfit a törvényszék hágai székhelyére szállítják. Azzal vádolják, hogy a boszniai háború kezdetén több mint 60 muzulmán személy meggyilkolására, illetve falujuk felgyújtására adott parancsot. Az irodalmár-politikus a boszniai Szerb Köztársaság kormányának a srebrenicai és bratunaci megbízottja is volt, miután a szerb haderő 1995 júliusában lerohanta Srebrenicát. A város bevétele után több mint hétezer muzulmánt gyilkoltak meg a szerb fegyveresek.

A boszniai szerb rádió jelentése szerint Deronjic házába mintegy kéttucatnyi fegyveres hatolt be és felesége, illetve gyermekei szeme láttára vették őrizetbe a háborús bűnökkel gyanúsított férfit. Állítólag számos alkalommal kihallgatták őt a hágai törvényszék nyomozói, s ő önként jelentkezett a beidézésekre.