A Boszniában állomásozó NATO-vezette békefenntartó erők (SFOR) kedden letartóztatták Radovan Stankovic szökésben lévő szerb háborús bűnöst az ország keleti részén lévő Foca város közelében.

Mint Scott Lundy őrnagy, az SFOR szóvivője közölte, Stankovicot átadták egy olyan szarajevói bírónak, aki a hágai Nemzetközi Törvényszék való kiadatásokban illetékes. A 33 éves boszniai szerb férfi ellen, aki egy elit kommandó tagja volt, muzulmán nők sérelmére tömegesen elkövetett erőszakban való részvétel miatt adott ki nemzetközi körözést a hágai testület. Ez ügyben további hét bűntársát is vád alá helyezték, közülük hárman tavaly 28, 20, illetve 12 évi börtönbüntetést kaptak Hágában. A törvényszék történetében először 2001 februárjában ismerték el az emberiség elleni bűntettnek a Foca környékén elkövetett tömeges erőszakot.

A 40 ezer lakosú Focát, ahol a lakosság 51 százaléka muzulmán, 43 százaléka pedig szerb volt, 1992 áprilisában foglalták el a szerb erők, majd különválasztották a férfiakat és a nőket. Sok nőt megalázó körülmények között tartották fogva, rendszeresen bántalmazták és megerőszakolták őket. Voltak, akiket bordélyházakba kényszerítettek. Stankovic és társainak áldozatai között akadtak 12-14 éves lányok is. Három napon belül ez volt a második eset, hogy az SFOR-erők szökésben lévő háborús bűnöst fogtak el Boszniában.