Másfél év felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság az egykori olajbizottság koronatanúját, Nógrádi Zsoltot hamis vád és rágalmazás miatt. Az ítélet nem jogerős, az ügyész és Nógrádi Zsolt is fellebbezett.

Másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte négyrendbeli hamis vád és kétrendbeli, nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróság Nógrádi Zsoltot. Az egykori olajtanú ugyanis alaptalanul vádolta meg bűncselekmények elkövetésével Lezsák Sándor volt MDF-elnököt, Boross Péter volt miniszterelnököt és fiát, Boross Gábort, valamint Pintér Sándor egykori országos rendőrfőkapitányt, későbbi belügyminisztert. A bíróság felmentette azonban a Szabó Ivánnal kapcsolatos vádpont alól Nógrádit. A volt ipari és kereskedelmi minisztert ugyanis nem vádolta meg alaptalanul bűncselekmények elkövetésével. Szabóval kapcsolatban csak annyit állított, hogy miniszterként segített bankhitelekhez juttatni olajvállalkozókat.

A bíró azonban az ítélet indoklásában elmondta, hogy nem a vádiratban szereplő, büntetőeljárást eredményező hamis vád miatt ítélte el Nógrádit. Az ügyben érintettek ellen ugyanis nem indult büntetőeljárás, így csak a hamis vád alapesetében találta bűnösnek a vádlottat a bíróság. A rágalmazással kapcsolatban a bíróság ugyan kimondta Nógrádi bűnösségét, de a vádban foglaltaknál enyhébben ítélte meg a bíró az olajtanú sajtónyilatkozatát. Mivel Boross Pétert és fiát Nógrádi velük kapcsolatos sajtónyilatkozata miatt semmilyen kár nem érte, a jelentős érdeksérelem nem valósulhatott meg, csak a nagy nyilvánosság előtti rágalmazás – mondta a bíró. A vádlott korábban az RTL Klubnak adott interjújában alaptalanul azzal vádolta meg Boross Pétert és fiát, hogy pénzt kapott az olajmaffiától.

Pintér Sándor egykori országos rendőrfőkapitánnyal kapcsolatban azt mondta a vádlott, hogy pénzért járt le Soltvadkertre és Érsekhalmára, a Bács-Kiskun megyei olajmaffiához. Cserébe a rendőrség szemet hunyt az olajszőkítők tevékenysége felett. Boross Péter exminiszterelnökről és fiáról azt állította, hogy ők is lejártak Bács-Kiskun megyébe pénzért, üzleteltek az olajmaffiával. Lezsák Sándor volt MDF-elnökkel kapcsolatban azt mondta, hogy segített telephelyet szerezni az olajszőkítőknek a Csepeli Vasmű területén. Később azt is mondta Lezsákról, hogy ő szerezte azt a háztartási tüzelőolajat, amit később kiszőkítettek és értékesítettek a maffiózók. Nógrádi Zsolt az ítélethirdetés után nem látszott megtörtnek, mint mondta, most már kétszeresen lett felfüggesztve, mivel lőfegyverrel való visszaélésért is elítélték korábban. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség és Nógrádi Zsolt is fellebbezett, így a per a Fővárosi Bíróságon folytatódik.