A kínai Sinosat-1-es műhold feletti uralom átvételével a kommunista eszméktől távol álló anyagot sugárzott a rendszerrel elégedetlen kínaiak egy kis csoportja.

A népi Kínában idestova több mint 50 éve kommunista hatalom van uralmon, amely mindig igyekezett elnyomni a rendszert bíráló hangokat. Többször brutálisan is, gondoljunk csak az 1989-es Tienanmen téri vérengzésre. Szerencsére (természetesen nem a kínai kormány szemszögéből nézve) a digitális korszak és az Internet sokkal több lehetőséget kínál az ellenvélemény számára, jóval kisebb kockázat mellett. A múlt héten történt, hogy az egyik ilyen kínai csoport, a Falun Kung hackerei képesek voltak átvenni az irányítást az egyik állami szatelit felett. A Sinosat-1 segítségével aztán a Központi Kínai Televízó összes csatornáján jónéhány percig saját adásukat sugározták. Ráadásul ezt többször megismételték, különböző napokon.

Az adott műhold biztonsági védelme ugyanis hirtelen igen gyengévé vált – az átjátszók működőképesek maradtak az adás szüneteltetése után is, ezáltal bármit lehetett sugározni a Sinosat-1 segítségével. A Falun Kung számára mindössze egy 3 méter átmérőjű tányérantennára volt szüksége arra, hogy elnyomhassa a kormányzat jelét. A kommunista vezetés a jövőben bizonyára jobban oda fog figyelni, hogy ilyen esetek ne fordulhassanak elő, mindenesetre válószínű, hogy nem ez volt az utolsó “műhold-eltérítés”.