Jövőre a gyártók elképzeléseitől függetlenül minden második üdítőitalos palack visszaváltható lesz. A Környezetvédelmi Minisztérium tervei szerint ugyanis jogszabályban teszik ezt kötelezővé. Az eldobható műanyag palackok károsítják a környezetet és az egészségre is ártalmasak, a nagyobb gyártók viszont ennek ellenére fokozatosan kivonják a visszaváltható palackokat a forgalomból.

Kötelezővé teszi januártól a Környezetvédelmi Minisztérium a műanyag üdítőitalos palackok visszaváltását – tudta meg az [origo] minisztériumi forrásból. A szénsavas üdítőitalok legalább felét visszaváltható műanyag palackban kell árusítani a zöldtárca tervei szerint. Az ehhez szükséges jogszabályi háttér kidolgozásával őszre készülnek el, így 2003 január 1-jétől már kötelezővé lehet tenni a visszaváltható palackokat. Ezt megelőzően Kóródi Mária környezetvédelmi miniszter levélben fordult a nagyobb üdítőitalgyártókhoz, melyben azt kérte, hogy ne vonják ki a magyar piacról a környezetbarát, visszaváltható palackokat. Kóródi Mária azt kérte, hogy 15 napon belül ismertessék elképzeléseiket, a gyártók egyelőre nem válaszoltak a minisztériumnak.

Korábban Illés Zoltán fideszes képviselő, az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának alelnöke hívta fel a figyelmet arra, hogy a Pepsi ki akarja vonni a forgalomból az összes visszaváltható palackot, ezért az Alktománybírósághoz fordult és a Pepsi-termékek bojkottjára szólított fel mindenkit. Barta Zsolt, a Pepsi PR menedzsere diszkriminatívnak nevezte Illés felhívását, mivel a forgalomban lévő több száz üdítőital gyártójának többsége sohasem használt visszaváltható palackokat, ráadásul a Pepsi üdítőital volt az első, amelyet visszaváltható palackokban kezdtek forgalmazni Magyarországon.

Barta Zsolt az Üzleti Negyednek elmondta, hogy a vállalat nem tud Kóródi Mária leveléről, és ilyen tartalmú megkeresés a céghez eddig nem érkezett. Hozzátette, hogy a múlt héten csütörtökön a gyártók és a forgalmazók képviselői, a Környezetvédelmi Minisztérium kezdeményezésére létrejött szakmai egyeztetésen találkoztak a miniszter asszonnyal. A megbeszélésen a jelenlévők egyetértettek abban, hogy a csomagolási hulladékok kezelésének megoldása nem kizárólag az üdítőital gyártókat, hanem több iparágat és a forgalmazókat egyaránt érintő szakmai kérdés. Szintén egyetértés született abban, hogy a megbeszélések tovább folytatódnak.

A Fővárosi Ásványvíz és Üdítőipari Rt. a fogyasztói szokások változása miatt döntött a palackok kivonásáról, ugyanis a betétdíjas palackok korábbi népszerűsége mára lecsökkent. Emellett fontos ok lehetett az is, hogy a palackok visszavételéből a kereskedőknek gyakorlatilag nem származik haszna, ráadásul a gyártóknak a visszavett flakonok raktározása, szállítása kiadásokkal jár. Az eldobható műanyag flakonok ugyanakkor károsítják a környezetet, mert elégetésükkor egészségre káros, rákkeltő anyagok kerülnek a levegőbe, lebomlási idejük pedig többszáz év.