Egy amerikai szövetségi bíró a napokban elmondta, hogy a lemezkiadók kiterjeszthetik az online fájlcsere-szolgáltatások ellen indított perüket a Sharman Networksre, vagyis a Kazaa szoftver új tulajdonosára.

Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA), illetve az Amerikai Filmstúdiók Szövetsége (MPAA) még tavaly októberben indított pert a három legnépszerűbb online fájlcsere-szolgáltatás működtetője, vagyis a StreamCast Networks (Morpheus), a Grokster és a Kazaa BV ellen. Mivel azonban a Kazaa BV februárban eladta az azonos nevű szoftvert a vanuatui központú Sharman Networksnek, a lemez- és filmipar júniusban kérvényezte a per utóbbi társaságra való kiterjesztését. Stephen Wilson bíró hétfőn elmondta, lehetővé fogja tenni a per kibővítését.

A Sharman képviselője szerint a társaság ez idáig nem kapott írásos értesítést az ügyben, de a cég biztos abban, hogy a Kazaa hálózat túl fog élni minden jogi kihívást. “A Sharman szilárd meggyőződése, hogy a Kazaa Media Desktop nem csak legális, de a jövő peer-to-peer technológiájának legfontosabb eleme is” – közölte a társaság. “Biztosak vagyunk abban, hogy jogi álláspontunkat a bíróság igazolni fogja.” A StreamCast Networks, a Grokster és most már a Sharman Networks cégek ellen irányuló per az elemzők szerint a zene- és filmipar jogi védőbástyája lehet az online fájlcsere-szolgáltatásokkal szemben. A Napsterrel szemben a három cég hálózata nem egy központi szerverre épül, ami kérdésessé teszi a társaságok jogi felelősségét a szerzői jogok által védett fájlok illegális másolásában. Egy elnyúló, hosszadalmas per azonban felemésztheti a kis társaságok erőforrásait. A Kazaa BV például már bejelentette, hogy nem rendelkezik a pereskedés folytatásához szükséges anyagiakkal, a StreamCast eredeti ügyvédje pedig visszavonult az esettől, mivel a társaság közölte, nem tudná kifizetni.