Megsértette öt egykori rádiós jó hírnévhez fűződő jogait Csurka István, a Magyar Igazság és Élet Pártja, illetve Kondor Katalin, a Magyar Rádió Rt. elnöke – mondta ki csütörtökön meghozott elsőfokú, nem jogerős ítéletében a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

A grémium ugyanakkor nem találta megalapozottnak a felperesek – Bolgár György, Dénes Júlia, Göczey Zsuzsanna, Pásztor Magdolna és Rádai Eszter – nem vagyoni jellegű káruk megtérítésére irányuló peres követelését. A bíróság az alpereseket eltiltotta a további jogsértő magatartástól, és helyreigazítás közzétételére kötelezte őket az ítélet jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül. Az ítélethirdetéskor elhangzott szóbeli indoklás szerint a jogsértés megállapítása automatikusan nem alapoz meg kártérítési követelést, márpedig az eljárás során elhangzott felperesi nyilatkozatok nem bizonyították vagy valószínűsítették, hogy a Magyar Rádió öt egykori munkatársának hátránya származott volna a kifogásolt nyilatkozatokból.

A felperesek Csurka Istvánt egy, a politikus sajtótájékoztatójáról a Magyar Fórum ez év január 24-i számában közölt tudósításban foglaltak miatt, Kondor Katalint pedig a Magyar Nemzet idén január 4-i számában megjelent interjúban általa állítottak miatt hívták perbe. Jogi képviselőjük egy korábbi tárgyaláson elhangzott ismertetése szerint a két perbe hívott – ha máshol és máskor is, de – ugyanazt fogalmazta meg: aki az átvilágítási kötelezettség alá esik és az eljárás során vagy utána maga szünteti meg munkaviszonyát, az ügynök volt.